Hlavní obsah

Komentuje hejtman Karlovarského kraje

Novinky, Josef Pavel (ODS), hejtman Karlovarského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Karlovarskému kraji se podařilo během prvních čtyřech let jeho existence převzít svěřené kompetence. Ačkoliv to nebyly roky snadné, obešly se bez větších výkyvů či turbulencí. Naši občané ani na chvíli nezpozorovali, že mnohé instituce přešly pod kraj, jediná změna snad je v tom, že mnohé z nich nyní fungují lépe než před tím.

Foto: Petr Novák

První schůzka genealogů z Mnichovohradišťska se uskutečnila v únoru, další setkání zájemce čeká 21. března

Článek

Očistili jsme krajské nemocnice od značných dluhů z minula. Byly přeměněny na obchodní společnosti s krajem jako jediným vlastníkem, což dalo jejich vedení více volnosti, ale také větší zodpovědnost při řízení jejich provozu. Nastavením jasných pravidel hospodaření se nám podařilo zabránit jejich opětovnému zadlužování, nemocnice nyní hospodaří vyrovnaně.

To vše se obešlo bez omezení provozu, uzavírání nemocnic nebo jejich pracovišť, které jsme viděli u některých nemocnic státních. Nevyhovující stav silnic, další velký dluh minulosti, jsme se rozhodli řešit souvislými rekonstrukcemi celých úseků namísto obvyklého záplatování.

Také jsme přiměli vládu k usnesení, o dokončení rekonstrukce páteřní silnice kraje Cheb - Karlovy Vary - Praha na rychlostní čtyřproudovou komunikaci do roku 2010. Páteřní železniční dráha Cheb - Chomutov se dočká dokončení elektrifikace v celé své délce. Kraj převzal mezinárodní letiště Karlovy Vary a projektuje jeho modernizaci a rozšíření, tak aby vyhovovalo evropským standardům a mohlo přijímat nosiče třídy Boeing 737-400 z nejvzdálenějších destinací.

Problémy středního školství s úbytkem žáků řešíme optimalizací sítě škol, jejich slučováním či naopak rozšiřováním nabídky o žádané a perspektivní vzdělávací obory. Podporujeme také existující i nově vznikající pracoviště vysokoškolská, státní i soukromá. Vzdělání je jedním ze základů prosperity nejen každého člověka, ale i jeho regionu.

Karlovarský kraj dokázal najít řešení v mnoha složitých oblastech, ve kterých jej nenašla zatím žádná dosavadní vláda. To ukazuje, že kraje mají smysl, že umí řešit své problémy rychleji a lépe, než když je řeší vláda v Praze. Je to však jen začátek, v této cestě a tímto směrem je nyní zapotřebí pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kraje České republiky

Česká republika se skládá ze 14 krajů. Samostatným krajem je i hlavní město Praha. První volby do 13 krajských zastupitelstev se konaly 12. listopadu 2000....

Výběr článků

Načítám