Hlavní obsah

Kolínská ODS vyslyšela Nečase a kvůli korupční aféře škrtala kandidáty

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Z kolínské kandidátky ODS nečekaně musel odstoupit lídr a dosavadní starosta Jiří Buřič, který tak nebude obhajovat svůj post. Spolu s ním oblastní rada rozhodla o stažení druhého kandidáta místostarosty Romana Pekárka. Stalo se tak po rychle svolaném čtvrtečním jednání kolínské oblastní rady ODS, která se sešla po 20.hodině večer.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Místostarosta Roman Pekárek a starosta Kolína Jiří Buřič na večerním jednání oblastní rady ODS.

Článek

Oběma politikům zlomilo krátce před volbami vaz zveřejnění přepisu nahrávky v MF Dnes, která naznačuje, že si Pekárek řekl o miliónový úplatek jednateli firmy, jíž pak město prodalo pozemky. Starosta nahrávku obdržel zhruba před dvěma měsíci, ale trestní oznámení podal až tuto středu.

„Já jsem svou povinnost splnil ústně a jsem schopen to dokázat,“ řekl Buřič těsně po rozhodnutí oblastní rady ODS o svém stažení. Sám zřejmě dříve informoval státní zastupitelství a nahrávku také pustil dalším místním členům ODS.

Pekárek při odchodu z nočního jednání pouze řekl, že z něj má dobrý pocit a odkázal na oficiální vyjádření předsedy oblastní rady Milana Cabrnocha. Ten potvrdil vyškrtnutí obou z kandidátky.

Cabrnoch za vším vidí cílenou kampaň

„Odvolání obou z kandidátky je nejúčinnější řešení, jak přispět k nejlepšímu výsledku ODS v komunálních volbách v Kolíně,“ řekl Cabrnoch, který kauzu považuje za cílenou kampaň poškozující kandidáty ODS.

Pořadí na kandidátce se nemění, po vyškrtnutí prvních dvou jmen se nyní prvním volitelným kandidátem stal devětatřicetiletý podnikatel a radní města Jakub Plašil, bratr bývalého poslance a radního Ondřeje Plašila, další v pořadí je Cabrnoch.

Pekárek zopakoval, že se necítí nijak vinen. „Nikdy jsem žádný úplatek nevzal a o žádný úplatek jsem nežádal, přestože ten záznam vypadá tak, jak vypadá,“ tvrdil Pekárek.

Policie začala případ prošetřovat

Policie začala případ vyšetřovat. Ve středu podle mluvčí kolínské policie Věry Žídkové dorazilo trestní oznámení. Jedno bylo anonymní, druhé podal starosta Jiří Buřič. Případ si pravděpodobně od kolínské policie převezme protikorupční útvar.

Předmětem celého případu je prodej pozemků v průmyslové zóně Kolín - Šťáralka. 21.9.2009 kolínské zastupitelstvo bez větších debat a jakéhokoli sporu mezi opozicí a vedením města schválilo 20 hlasy ze 24 zastupitelů prodej více než 92 tisíc metrů za celkovou sumu 15 miliónů korun pražské firmě Coss. Pro prodej přitom hlasovala i opozice. Plyne to ze zápisu tehdejšího jednání zastupitelstva.

Opozice: Asi nám to uniklo

„Asi nám to uniklo, že jsme proti tomu nic nenamítali a nechali to takhle klidně projít. Je to s podivem, že jsme nic nenamítali, ale nebylo by nám to nic platné, protože ODS má na kolínské radnici monopol,“ řekl Právu kolínský zastupitel a senátor ČSSD Pavel Lebeda. Podle něj by si popel na hlavu měla sypat celá kolínská organizace ODS a nejen starosta Buřič s místostarostou Pekárkem.

„O tom, že tady panují korupční praktiky se mluvilo, u mě v kanceláři senátora byli nezávisle na sobě dva podnikatelé, kteří mi to potvrdili, jak to chodí, ale odmítli to hlásit, že by si na městě už neškrtli,“ řekl Lebeda. On sám nic neudělal, protože pro svá tvrzení neměl žádné důkazy v ruce. „Bez důkazu se nedalo nic dělat,“ uvedl Lebeda.

„Prý si ten záznam pouštěli mezi sebou, ale nic neudělali, nevím, jestli to chtěli ututlat a zamést pod koberec, ale o tom, že si to místní ODS pouštěla, o tom se tady mluvilo,“ uvedl senátor Lebeda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám