Hlavní obsah

Kolín kupuje cenné historické domy

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva historicky cenné, ale velmi zpustošené domy v ulici Na Hradbách kupuje město Kolín. Stojí hned vedle kolínské synagogy. Rabínský dům s unikátními třemi mikvemi, tedy nádržemi na rituální očištění lidí i předmětů, a bývalá židovská radnice se tak stanou součástí kolínského židovského dědictví v majetku města.

Foto: Město Kolín

Domy patří do lokality bývalého židovského ghetta.

Článek

„Se sousedící synagogou a přilehlou ulicí Karolíny Světlé budou cenným židovským odkazem,“ uvedla mluvčí radnice Šárka Hrubá, podle níž už zastupitelstvo koupi domů zhruba za šest milionů korun schválilo a nyní je město ve stadiu podpisu smluv s předchozími majiteli.

Domy patří do lokality bývalého židovského ghetta. Přední je tzv. Rabínský dům. Jako poslední dům obýval významný kolínský a později zemský rabín Richard Feder.

Foto: Město Kolín

Interiéry židovských domů. V jednom z nich jsou unikátní mikve (výřez) napojené na pramen.

Unikátem tohoto domu jsou tři v přízemí se nalézající mikve plněné vodou z přírodního pramene. Zadní dům byl židovskou radnicí a také v něm žili služebníci obce a synagogy. Jedná se o barokní stavbu z 18. století s klasicistně upraveným štítem.

V centru Prahy se našly stovky kostek z židovských náhrobků

Domácí

Oba domy jsou ve velmi špatném stavu, štít zadního domu je zbořený, střechy se propadají, přední dům byl navíc dost necitlivě rekonstruován v 90. letech. Peníze na rekonstrukci chce město získat přes Norské fondy a přes židovská partnerská města.

Reklama

Výběr článků

Načítám