Hlavní obsah

Kolář by měl zůstat

Novinky, Petr Uhl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úlevná byla slova podpory ministra vnitra Františka Bublana a premiéra Stanislava Grosse na adresu policejního prezidenta Jiřího Koláře. Parlamentní opozice se ho snažila zdiskreditovat výtkou, že je odpovědný za to, že u policie sloužili členové zločinného gangu. Média vypozorovala, že se cítí unaven, prostě byl na odstřel.

Foto: Václav Mikeš

Sloup v kapli s původní spodní částí

Článek

Ministr Bublan uklidnil situaci vyhlášením, že Koláře požádal, aby ve funkci zůstal a od začátku příštího roku pomáhal zavádět nový služební zákon. Bude přesto v lednu rezignovat, jak se proslýchá?

Je dobře, že jeho práci příznivě hodnotí jak ministr, ostatně jeho bývalý kolega z resortu vnitra, rovněž řízený tehdejším ministrem vnitra Stanislavem Grossem, tak i tentýž Gross jako předseda vlády. Hlavně kvůli těm několika letům spolupráce obou z nich s Kolářem jsou oprávněni kvalifikovaně hodnotit jeho práci.

Kolář nyní také vstoupil do veřejné diskuse o možném snížení věkové hranice pro trestní odpovědnost. Není sice zřejmě odpůrcem jejího snížení, ale dobře ví, a také to řekl nahlas, že snížení samo by problém neřešilo a že se o tom v médiích diskutuje vždy až po konkrétním případu, a to příliš emotivně.

Nejen dnes, v diskusi nad dětskými delikventy, ale i v minulosti policejní prezident prokázal, že není populista. Veřejné uznání jeho poctivosti z úst těch, kteří - stejně jako já - chápou kritiku chyb a svévole represivních složek státu jako svůj celoživotní úkol, by mu mělo pomoci zahnat únavu a znechucení z nespravedlivé kritiky opozice. Tento policejní prezident by ani příští rok rezignovat neměl. Je zjevně nejlepší, jakého jsme od polistopadové přeměny SNB v Policii ČR měli.

(Autor, redaktor Práva, je také předsedou výboru pro zabránění mučení a jiného ponižujícího zacházení, poradního orgánu vládní Rady pro lidská práva)

PRÁVO 15. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám