Hlavní obsah

Kocáb: Za kanadská víza mohou i populistické zásahy starostů proti Romům

Novinky, Jiří Mach

Za vysokým počtem žadatelů o azyl v Kanadě a následným obnovením vízové povinnosti stojí podle ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába rostoucí pocit beznaděje Romů a jejich ztráta vyhlídek na kvalitnější život. Hlavním viníkem je podle ministra gradace extremismu a nevhodný postup některých složek veřejné moci včetně vládních stran. Vadí mu jejich nepřímá podpora protiromských nálad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb

Článek

Kocáb vyjádřil ve středu politování nad reakcí kanadské strany na nárůst žádostí o azyl z Česka, zároveň ale odmítl spekulace, že hlavní příčinou romského exodu jsou ekonomické výhody, jež kanadský systém nabízí.

"Spekulace o možnosti organizované emigrace samotnými Romy nelze rovněž vyloučit, ale můj úřad, a pokud vím, ani ministerstvo vnitra takovými poznatky k dnešnímu dni nedisponují,“ upřesnil vládní zastánce menšin.  Podle něj je podstatnějším aspektem dlouhodobě přetrvávající předpojatý přístup některých složek veřejné moci vůči Romům.

'Úspěch' ve vyhrocování etnických konfliktů dává vstupenku na kandidátky do parlamentu
Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb

"Příkladem mohou být známé kauzy počínaje zdí v Matiční ulicí v Ústí, strategie tzv. 'nulové tolerance‘ ve Slaném a jinde, hotelového domu v Bohumíně, 'řešení‘ pavlačového domu ve Vsetíně či výroky senátorky Liany Janáčkové (SSO), nemluvě o protiprávních exekucích sociálních dávek ze strany chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS),“ uvedl Kocáb. 

"Všechny tyto populistické snahy směřují k tomu, aby jejich nositelé byli většinovou veřejností vnímáni jako zastánci 'nás slušných‘ proti 'těm druhým‘ a získali tak volební úspěch,“ vysvětlil Kocáb.

Kocáb se pustil do Řápkové a ODS

Ještě smutnější je ale podle něj fakt, že regionální politikové jsou, na rozdíl od většiny zemí západní Evropy, podporováni stranami z běžného politického spektra, za něž byli zvoleni. "A co horšího, vedení těchto stran se od takových starostů nedistancuje, ale naopak jim za 'úspěch‘ ve vyhrocování etnických konfliktů dává vstupenku na kandidátky do parlamentu,“ zdůraznil ministr. 

Zjevně tím narážel na zařazení Řápkové, která již před třemi lety v senátních volbách neuspěla, na druhé místo ústecké kandidátky ODS. Chomutovská primátorka nedávno požadovala zrušení ministerstva pro menšiny s tím, že šéf rezortu zvýhodňuje nepřizpůsobivé obyvatele vůči "slušným lidem".

Ministr také připomněl, že řada měst a obcí realizuje vyváženou a ohleduplnou politiku směrem k romské komunitě. Vyzdvihl práci neziskových organizací, které pomáhají znevýhodněným Romům, a jejich snahy o bourání předsudků a stereotypů, které se "mezigeneračně předávají a negativně ovlivňují vztah majoritní společnosti k romské menšině“.  

Mnohé problémy však budou ještě vyžadovat ještě značné úsilí. "Dnešní stav se dá zlepšit pouze tím, že všechny články veřejné správy a veřejné moci, včetně toho lokálního, budou koordinovaně naplňovat hlavní cíl státní politiky romské integrace,“ uzavřel šéf rezortu pro menšiny. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám