Hlavní obsah

Koaliční experti probírali, jak dál s poplatky ve zdravotnictví

PRAHA
Aktualizováno

Zdravotnická komise koaličních stran ve čtvrtek ve Sněmovně hodnotili fungování poplatků ve zdravotnictví. Zelení a lidovci mají k systému poplatků výhrady a navrhují změny. Komise chce po ministerstvu analýzy dopadů změn, které jednotlivé strany navrhují. Znovu se sejde 15. května

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanci Olga Zubová (SZ) a Michal Pohanka (nezařazený)

Článek

Poplatky fungují přes tří měsíce. ODS chtěla jejich fungování vyhodnotit po půl roce, její partneři ve vládě si ale vynutily vyhodnocení již teď.

Zelení a lidovci chtějí osvobodit od poplatků děti do šesti, 15 nebo 18 let a část důchodců. Místopředsedkyně lidoveckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová už předložila návrh, aby neplatili novorozenci v porodnici. Poslankyně zelených Olga Zubová zase chce, aby lidé platili 30 korun za recept, ne za položku na receptu.

Vicepremiér Petr Nečas (ODS) hodlá řešit situaci obyvatel sociálních ústavů a domovů důchodců, kteří mají tak nízký důchod, že jim na poplatky v podstatě nezbývá. Objevily se i návrhy, aby neplatili azylanti či bezdomovci. Proti všem poplatkům je opozice, která o jejich zrušení požádala Ústavní soud.

Podle Julínka poplatky fungují

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ale trvá na tom, že poplatky se osvědčily. Zatím naznačil jen ochotu přistoupit na zrušení poplatků pro děti do tří let. Nyní poplatky hradí všechny děti, kompenzovat by je měla daňová sleva na děti ve výši 240 korun. Za čtvrt roku se vybralo na poplatcích 1,3 miliardy korun.

Od ledna se platí 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Existuje ale mnoho výjimek, kdy se poplatky nyní neplatí. Jedná se například o případy ochranného léčení, hmotné nouze, dlouhodobého sledování chronických pacientů, prevence, péče v těhotenství, hemodialýzy, odběru krve, plazmy, kostní dřeně a služeb první pomoci s následnou hospitalizací.

Poplatky se hradí do 5 000 korun za rok, do limitu se počítají jen poplatky za recept, doplatky na nejlevnější variantu užívaného léku a návštěvu lékaře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám