Hlavní obsah

Koalici v Havířově povede vítězné ANO

Právo, Denisa Doležalová
Havířov
Aktualizováno

V Havířově na Karvinsku je již podpis koaliční smlouvy na spadnutí. V noci na úterý se dohodlo vítězné ANO s ČSSD, koalicí lidovců se STAN a Hnutím pro Havířov na čtyřkoalici. Ta bude mít v zastupitelstvu 27 hlasů z celkových 43.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Havířově

Článek

„Včera jsme podepsali dohodu o koaliční spolupráci. Dohodu podepsalo ANO s ČSSD, koalicí lidovců se STAN a Hnutí pro Havířov,” řekl v úterý ráno Právu lídr ANO Josef Bělica, který by měl být primátorem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Havířově

Bělica je také poslancem, nicméně Právu sdělil, že je pro něj Havířov priorita a bude tuto dvojí funkci s vedením v Praze a organizacemi řešit. Věc chce také probrat s rodinou.

Budoucí primátor nastínil i rozdělení pozic ve vedení města. „Rozdělení 11členné městské rady bude šest radních pro ANO, tři radní pro ČSSD, jeden radní pro koalici lidovců a STAN a jeden radní pro Hnutí pro Havířov,“ sdělil dále Bělica.

Foto: hnutí ANO

Budoucí primátor havířova Josef Bělica (ANO)

Město bude mít čtyři náměstky, o jednoho více než dosud. Dva za hnutí ANO, jednoho za ČSSD a jednoho za koalici lidovců a STAN.

„V minulosti byla v Havířově, které je druhým největším statutárním městem v Moravskoslezském kraji, spojená funkce náměstka pro sociální rozvoj a školství. Po dvou letech ve vedení radnice vidíme, že to manažersky nefunguje tak, jak by mělo, tak jsme se rozhodli pozici rozdělit. Bude zvlášť náměstek pro školství a kulturu a jeden pro sociální oblast. Takže budeme mít místo tří náměstků čtyři,“ vysvětlil Bělica.

Radní Daniel Vachtarčík z Hnutí pro Havířov pak podle něj bude mít na starosti agendu sportu. Dohoda o koaliční spolupráci sice neřeší konkrétní jména náměstků, nicméně nové havířovské vedení už prý je na nich domluveno. Novými náměstky se mají stát Ondřej Baránek (ANO, ekonomika), Stanislava Gorecká (ANO, sociální oblast), Bohuslav Niemiec (lidovci se STAN, investice a chytré město) a Jana Feberová (ČSSD, školství).

„Do konce týdne podepíšeme koaliční smlouvu, která už bude řešit i jednotlivé personálie a priority z programu,“ shrnul budoucí havířovský primátor.

Komunální volby v Havířově vyhrálo ANO, získalo 13 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM se sedmi mandáty. Třetí ČSSD má šest zastupitelů, čtvrté Hnutí pro Havířov čtyři mandáty a čtyři zastupitele získala na pátém místě také koalice Společně pro Havířov a šestí Piráti. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila ODS se dvěma mandáty.

V poslední době radnici ovládala koalice ČSSD, ANO a lidovců, v minulém volebním období se ale vedení města několikrát změnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám