Hlavní obsah

Koalice se zdaněním hazardu čeká na Senát, stravenky odložila na leden

Právo, rsk

Senát by zdanění hazardu měl upravit tak, aby loterijní společnosti ztratily možnost rozdělovat peníze přes nadace a měl by opět zavést poplatek 20 tisíc za herní přístroj. Případné další změny týkající se daňové reformy jako úlevy pro zaměstnance či stravenky, s nimiž by horní komora proti přání vlády mohla také přijít, se budou řešit na půdě parlamentu až v lednu. Vyplynulo to z pondělního jednání vládní koalice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se koalice těžko může dohadovat na spoolečném postupu, když je na řadě Senát. "Spíše jsme spekulovali o tom, co může Senát načíst a jak na to reagovat. Ale jaké změny odsouhlasí, budeme vědět až ve čtvrtek."

Senát by měl v rámci daňové reformy opravit chyby ve zdanění hazardu, které v listopadu odhlasovala Sněmovna. Dolní komora pak ale návrh musí přijmout celý, nebo ho smést ze stolu.

Šéf poslanců véček Vít Bárta upřesnil, že v důsledku ekonomického vývoje se stejně bude muset příští rok otevřít otázka daňových úlev pro zaměstnance a stravenek. "Všechny ostatní body daňové reformy se otevřou na konci ledna, kdy se bude projednávat nový balíček opatření," sdělil Právu.

Podle předsedy VV Radka Johna je ale jisté, že roční poplatek 20 tisíc za herní přístroj a rozdělení výnosů jen mezi stát a obce Senát schválí. Zároveň vyloučil, že by kdokoli z VV hlasoval pro návrh, který by umožnil hazardním společnostem rozdělovat výnosy.

Kalousek taky Babákovi slíbil, že už mu nebude připomínat jeho "pitomost", když společně s poslancem ODS Pavlem Suchým předložil pozměňovací návrh, který dal loterijním společnostem opět možnost rozdělovat peníze. "Už jsem mu to řekl tolikrát, že ho přestanu trápit," řekl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám