Hlavní obsah

Koalice se dohodla na služebním zákonu

– Praha • Aktualizováno

Zástupci koaličních stran se v pondělí večer dohodli na znění služebního zákona. Zbývá už jen doladit odměňování státních úředníků. To udělá ve středu koaliční rada, která by současně mohla uzavřít konečnou dohodu o návrhu zákona. Po jednání to řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek po jednání řekl, že strany klíčové spory ohledně služebního zákona vyřešily.

Článek

"Sám jsem mile překvapen tím, že všechny tři strany postupují společně a nacházejí řešení," podotkl. Jednání trvalo téměř pět hodin a koalice na něm řešila několik bodů, v nichž měly strany doposud rozdílné názory. Spor byl především o úřednických zkouškách.

Koaliční rada by se tak v souvislosti se služebním zákonem měla ve středu zabývat především jedním bodem. "V tento moment se bavíme o přechodném období, které tam je ustanoveno na dva roky. V průběhu tohoto přechodného období bude potřeba jasně definovat počet stupňů a tříd pro odměňování," podotkl k tomu Bartošek, podle něhož bude součástí jednání i otázka zastropování odměn.

Když špičky koalice ve středu uzavřou konečnou dohodu o návrhu zákona, chtěl by mít šéf vládní legislativy Jiří Dienstbier (ČSSD) do konce týdne návrh připravený i na legislativní úrovni. Sněmovna by o něm měla podle jeho představ rozhodovat již v červnu nebo začátkem července.

Celým legislativním procesem musí podle Dienstbiera norma projít nejpozději v září nebo v říjnu tak, aby Generální ředitelství státní služby stihlo posléze schválit příslušné předpisy a zorganizovat výběrová řízení na státní tajemníky, kteří se funkce ujmou začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám