Hlavní obsah

Biskup postavil mimo službu kněze z Ostravska, který údajně hledal nezletilé na sex

Právo, hon, min

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ostravsko-opavské biskupství postavilo mimo službu kněze z Dětmarovic na Karvinsku, který je podezřelý ze závažného mravnostního deliktu v Polsku. Jak o víkendu informovala polská média, farář měl hledat na internetu ochrnuté nezletilé chlapce. V hotelu se následně sešel s dospělým mužem. Schůzku natočili tzv. „lovci pedofilů”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kněz byl přistižen v polském hotelu, kde údajně chtěl mít sex s mladým mužem, se kterým se domluvil po internetu. Podle serveru Gazeta Wyborcza měl kněz hledat na seznamce nezletilé invalidní chlapce. S jedním se sešel v hotelu v Katovicích. Nepřišel však chlapec ale dospělý muž. Podle listu mezi nimi došlo k sexuálmímu styku.

Na schůzku pak upozornil lovec pedofilů Zbigniew Stonoga. V pokoji, kde se muži sešli, byly instalovány skryté kamery, které celou schůzku natočily. Není ovšem jasné, zda byl muž, který se vydával za mladíka, organizací nastrčen, nebo se „lovci pedofilů” o schůzce dozvěděli z reálné konverzace a plánované schůzky dvou mužů a pouze se domnívali, že se kněz sejde s dítěte, což nakonec nebyla pravda.

„Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním,“ citoval iRozhlas textovou zprávu dětmarovického faráře.

Lovci pedofilů do hotelu, kde se muži sešli, zavolali i policii. „Prohledali jsme pokoj i auto kněze, k jeho zadržení na místě nebyly důvody," uvedl mluvčí policie v Katolivich Olaf Burakiewicz. Důchovního ale policie vyzvala, aby se dostavil do Katovic na prokuraturu, kde bude vyslechnut.

Církev se omluvila

Jak sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí biskupství Pavel Siuda, informaci o knězově deliktu se dozvěděli v neděli přímo od dotyčného kněze.

„Je si vědom, že jednal v rozporu se svými kněžskými závazky, omlouvá se za pohoršení, které svým jednáním způsobil a sám rezignoval na všechny své funkce. Biskup tuto rezignaci přijal a postavil jmenovaného s okamžitou platností mimo službu až do konečného vyšetření záležitosti,“ uvedl Siuda.

Jednání kněze i okolnosti tohoto činu jsou předmětem šetření ze strany polské policie a také ze strany církve v souladu s církevními předpisy. „Jménem církve se omlouváme, že k této události došlo, a i když se jedná o selhání jednotlivce, církev udělá vše pro to, aby k nim nedocházelo,“ dodal Siuda.

Obžaloba: Kněz znásilňoval dívky, aby je odnaučil chuti na sex

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám