Hlavní obsah

Kmoníček: Kdyby došlo ke krizi, mohu být spojkou mezi Hradem a ČSSD

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby došlo na komunikační krizi mezi ČSSD a prezidentem Milošem Zemanem, mohl by nový ředitel zahraničního odboru na Pražském hradě Hynek Kmoníček jako člen sociální demokracie hrát roli oběma stranami tolerovaného prostředníka. Řekl to v pondělí Právu s tím, že zatím stále zastává post velvyslance v Austrálii a čeká na to, až ho vláda odvolá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček na archivní fotografii

Článek

Kmoníček bude zřejmě jediný člen ČSSD v kanceláři nového prezidenta. Na dotaz, zda si nebude připadat jako bílá vrána mezi zemanovci, odpověděl: „Bíla vrána je ale moc vidět, a proto skončí obvykle jako uklovaný chomáč peří. Spíše bych v tomhle ohledu mohl být něco jako prezidentem i mnoha proudy v ČSSD tolerovaným psychoanalytikem, jehož služby je možno využít, když se proces příliš zauzlí.“

Od nového postu si Kmoníček slibuje spoustu práce, podle něj ale za to spolupráce se Zemanem stojí. „Prezident Zeman je lidsky zajímavý a také zábavný člověk, a navíc práce s ním má mnohem širší a přímější dopad na životy lidí doma. Teď, v téhle fázi života, po 11 letech mimo Evropu, patřím domů do Čech, a to rozhodlo,“ dodal.

Kmoníček je zkušený diplomat, působil mimo jiné jako český velvyslanec při OSN a v Indii, zastával i pozici prvního náměstka ministra zahraničí za ministra Jana Kavana v Zemanově vládě i ministra Jana Kohouta v úřednické vládě Jana Fischera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám