Hlavní obsah

Kmoníček bude velvyslancem ve Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým velvyslancem v Hanoji se stane končící ambasador ve Spojených státech Hynek Kmoníček. Ve čtvrtek to sdělilo ministerstvo zahraničí. V USA Kmoníčka nahradí 1. září dosavadní státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. V čele nové ambasády v Kataru bude někdejší zástupce českého velvyslance u NATO Petr Chalupecký.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

Kmoníček je velvyslancem v USA od března 2017, předtím byl čtyři roky ředitelem zahraničního odboru Pražského hradu.

Jde o zkušeného diplomata, byl v Austrálii, Asii i v OSN. Při nástupu na velvyslanecký post v USA jednal o návštěvě prezidenta Miloše Zemana u amerického prezidenta Donalda Trumpa. Návštěva se nakonec nekonala. Trump pak v březnu 2019 přijal v Bílém domě tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Chalupecký byl zástupcem velvyslance v NATO v letech 2010 až 2015, předtím také například působil na ambasádě ve Spojených státech. O otevření velvyslanectví v Kataru rozhodla vláda loni. Dosud se nejbližší zastupitelský úřad ČR nacházel v Kuvajtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám