Hlavní obsah

Kluk neví, co by doma vymyslel. Školky se těší na děti a děti do školek

Ve třech krajích, Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském, se v pondělí otevírají mateřské školy pro všechny děti. Na tento okamžik se těšili učitelé, děti i jejich rodiče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už to je potřeba, kluk neví, co by doma vymyslel, a my s ním. Navíc dcera chodí do druhé třídy, takže jí už začala rotační výuka a syn těžce nese, že musí zůstávat doma,“ těšil se na otevření školek pan Jaroslav z Hradce Králové.

Do škol a školek se vrací další žáci. Další uvolnění za týden

Domácí

V mateřské škole Kamarád v Hradci Králové už bylo v pátek po poledni na příchod dětí všechno připraveno. „Očekáváme, že přijde asi 95 procent všech dětí. Jejich očima by to měl být návrat k běžnému režimu. Nebudou se muset testovat ani nosit roušky,“ uvedla ředitelka Marie Pražáková s tím, že zaměstnanci respirátory nosit budou a budou se jednou týdně testovat. „Jistá omezení ale budou. Určitě se vyvarujeme pořádání větších akcí. Snad to každý pochopí, protože ta situace není ještě za námi,“ řekla Právu Pražáková.

Těžké odloučení

Do školky bude mít přístup pouze jedna osoba doprovázející dítě. Dlouhá odluka od kamarádů ve školce byla podle paní ředitelky pro mnohé děti až traumatizující.

„Pro ty mladší, a že ve školce bývají třeba už dvouleté děti, bylo možná prospěšné, že mohly zůstat déle ve své rodině. Ale ti starší už potřebují kontakt s vrstevníky. Někteří i strádali, zejména pokud nemají například sourozence,“ míní ředitelka. „Mám vnoučata v tomto věku. Vím, jak zátěžový čas to byl i pro malé děti,“ řekla.

První bilance testování ve školách: z 1,3 milionu testů jen 700 pozitivních dětí

Domácí

Podle ní je třeba se nyní zaměřit na jejich emoce, povídat si o tom, co prožily. Děti měly sice možnost konzultací se svou učitelkou, zejména předškoláci, kteří dostávali i úkoly. „Ale ten čas byl pro všechny dlouhý. Často na nás mávaly, když šly třeba okolo školky. Nebo když potkaly paní učitelku ve městě, tak se hned svěřovaly, jak se jim stýská,“ dodala Pražáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám