Hlavní obsah

Klub Za starou Prahu je proti stavbě v centru metropole: Pavilon náměstí škodí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesouhlas s aktuálním záměrem vlastníků pražského brutalistického hotelu InterContinental postavit novou budovu na náměstí Miloše Formana jednoznačně vyjádřil Klub Za starou Prahu.

Foto: Vizualizaci poskytl Klub Za starou Prahu

Zvažovaná novostavba na rohu Pařížské a Bílkovy ulice, jak ji na podzim představilo studio TaK architects spolu s dalšími úpravami prostoru.

Článek

Ve stanovisku podepsaném předsedkyní Kateřinou Bečkovou a místopředsedou Richardem Biegelem se klub postavil za zachování volného prostranství, které vzniklo spolu s hotelem v letech 1968 až 1974 podle návrhu týmu architektů vedeného Karlem Filsakem.

„Klub Za starou Prahu zastává názor, že navržený čtyřpodlažní pavilon nerespektuje architektonické hodnoty tohoto náměstí, škodí jeho funkcím, ba přistupuje k tomuto kvalitnímu městskému prostoru, jako by to byla pouhá proluka, což klub považuje za velkou urbanistickou i architektonickou chybu,“ napsali Bečková a Biegel.

Piazzetta před InterContinentalem je náměstím Miloše Formana. Už ji nezastaví, tvrdí Krnáčová

Domácí

„Klub nepokládá za nutné, aby se součástí probíhající obnovy Filsakova hotelu stala tato nevhodná čtyřpodlažní budova,“ dodali.

Volný prostor, původně piazzettu, od roku 2018 náměstí Miloše Formana, lidé podle nich chápou jako náměstí už dlouho.

Nyní nezastavitelné

V půli prosince se zastupitelé Prahy 1 shodli na požadavku, aby náměstí Miloše Formana bylo nezastavitelné.

Změnili svoje rozhodnutí z roku 2018, které připouštělo výstavbu nové budovy, proti níž širší veřejnost protestovala a podepisovala petice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám