Hlavní obsah

Klokánky pro ohrožené děti bojují o přežití, šesti hrozí zánik

Šestici Klokánků pro ohrožené děti hrozí, že budou muset koncem roku ukončit činnost. Mají totiž celkovou kapacitu 263 míst, což je více, než připouští zákon o sociálně právní ochraně, podle něhož může být v jednom zařízení umístěno maximálně 28 dětí. Problémem je i jejich financování, upozornila ve čtvrtek šéfka Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková, která by uvítala prodloužení výjimky pro počty dětí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková

Článek

Klokánky jsou zařízení pro okamžitou pomoc ohroženým dětem, která provozuje FOD. Pravidla od loňského ledna změnila novela o sociálně-právní ochraně dětí. Ministerstvo práce a sociálních věcí šesti ohroženým zařízením udělilo výjimku ke snížení počtu dětí do konce letošního roku.

Možné uzavření se týká Klokánků v Brně, Dolním Benešově, Hostivici, Janovicích nad Úhlavou, Praze 4 a 10. Provozovatelům vadí, že se do maximální povolené kapacity započítávají i děti, které jsou na dlouhodobých propustkách třeba u rodičů nebo pěstounů, ačkoliv za tyto děti údajně nedostávají příspěvek. Navíc prý nedostávají příspěvky za děti, které přijmou na jejich místo, když v zařízení nejsou.

Státní příspěvek na péči činí na dítě měsíčně 22 800 korun. Částka se snižuje za dny, kdy je dítě mimo zařízení. Klokánky tak podle Vodičkové trápí nedostatek peněz.

Neutáhnou náklady na provoz

Například Klokánek v pražských Štěrboholech má kapacitu 48 dětí, z toho 19 jich je na propustce. Od příštího roku by podle provozovatele mělo být fyzicky jen devět dětí, na které bude zařízení pobírat státní příspěvek. „Je naprosto absurdní, abychom provozovali tak velkou a perfektně vybavenou budovu,” podotkla Vodičková.

Východiskem ze situace podle ní je třeba to, aby ministerstvo prodloužilo výjimku. Resort ale dříve uvedl, že další nebude povolena. Pokud budou Klokánky uzavřeny, děti se podle Vodičkové přesunou do ústavů a dětských domovů.

Nový občanský zákoník, který platí od letoška, omezuje dobu pobytu v Klokánku či podobném domově pro okamžitou pomoc na půl roku. Za tu dobu by se měla situace vyřešit a dítě by se mělo buď vrátit domů, nebo se dostat do náhradní rodiny.

Ke konci loňského roku v Česku fungovalo 81 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Celkem 39 zřizují kraje, pět obce a zbytek neziskové organizace. V těchto domovech bylo 1087 míst. Zařízení Klokánek je v Česku 31, mají kapacitu 560 míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám