Hlavní obsah

Klisny Převalského odletěly do Mongolska, převoz ovlivnilo vedro

Další čtyři klisny vzácného koně Převalského odletěly dnes odpoledne z Prahy do Mongolska. V předchozích letech do země jeho původu po vyhubení druhu odletělo 15 koní. Pražská zoo vede záchranný program těchto zvířat a vrací je do přírody. Převoz z armádního letiště v pražských Kbelích ovlivnila silná vedra. Pracovníci zoo koně ochlazovali a do letadla je přesunuli v hangáru ve stínu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Armádní letoun CASA se čtyřmi klisnami koní Převalského odletěl do Mongolska. Přesun se koná v rámci projektu pražské zoo Návrat divokých koní.

Článek

Akce začala po 13:00, kdy pracovníci zoo začali postupně nakládat z auta do armádního letadla CASA čtyři bedny s klisnami. Zvířata se přemisťovala v hangáru na vzdálenost několika metrů a ošetřovatelé je pravidelně osvěžovali vodou. Koně bylo také potřeba na letiště přepravit ve speciálně klimatizovaném nákladním autě. Důvodem jsou tropické teploty, které v těchto dnech zasáhly Česko, a klisny by se mohly přehřát.

Před hangárem byla také hasičská cisterna, z níž se průběžně ostřikoval čerstvou vodou prostor kolem. Přepravu zajišťovalo několik desítek lidí ze zoo a armády, která na přesunu koní spolupracuje. Pilot dal z letadla mávnutím znamení a před 15:00 se letoun odlepil od ranveje.

Poslední kůň Převalského vyhuben před 40 lety

V letech 2011 až 2014 bylo z Česka odvezeno 15 koní, některým klisnám se v přírodě narodila hříbata. Naposledy odletěly do Mongolska tři klisny před rokem.

Koně cestují do národního parku Gobi B. Všichni cestu zvládli úspěšně a v novém domově se zabydleli. Pražská zoo se v chovu těchto zvířat angažuje už déle, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám