Hlavní obsah

Klinkhammer už není prezidentem CME

– PRAHA/STOCKHOLM
Novinky, Jana Perglerová

Deset dní po vyhrané arbitráži s Českou republikou přestal být hlavní tahoun tohoto sporu Fred Klinkhammer prezidentem společnosti CME. Klinkhammer doposud vedl jednání s našim ministrem financí Bohumilem Sobotkou o vypořádání arbitráže. Další schůzka mezi ním a Sobotkou byla naplánována na pondělí.

Foto: Alois Miarka

Vršek rozhledny

Článek

Klinkhammera, který se stal místopředsedou představenstva CME, ve funkci nahradil Robert Burke. Podle mediálního zástupce CME Michala Donatha zůstávají Klinkhammer nadále výkonným ředitelem CME a Burke provozním ředitelem společnosti.

Ve společnosti CME nastaly i jiné personální změny ve vedení. Dosavadní finanční ředitel Mark Wyllie se stal viceprezidentem firmy pro daňové otázky a plánování. Novým finančním ředitelem se stal dosavadní viceprezident pro finance společnosti EMI Recorded Music Wallace Macmillan.

Končí odvolací soud sporu ČR a CME

U švédského odvolacího soudu v pátek skončil čtvrtý, předposlední týden soudního jednání o sporu mezi ČR a společností CME Cech republik B.V., registrovanou v Nizozemsku. Vedoucí soudního protokolu, švédský právník Andreas Sundé potvrdil, že hlavní přelíčení má skončit ve čtvrtek 3. dubna.

"Obě strany ještě vystoupí se závěrečným shrnutím svého pohledu na spor. Rozsudek by měl padnout někdy počátkem léta" oznámil Sundé. Na shrnutí svého stanoviska bude mít Česká republika pondělí a úterý, CME pak středu a čtvrtek.

Otazník visí nejen nad zněním rozsudku, ale také nad tím, zda se proti němu bude možné odvolat. Vzhledem ke zvláštnosti případu, v němž ČR napadla předchozí rozhodnutí švédské arbitráže, by totiž případ nezačal u soudu nejnižší instance, jak je zvykem, ale u soudu vyšší instance. Odvolání by tak mohlo být podáno jen k Nejvyššímu soudu ve Stockholmu, který by je ovšem přijal a projednal pouze tehdy, kdyby seznal, že případ je profesně natolik závažný, že může zásadně ovlivnit budoucnost švédské právní praxe.

Byla podána nová žaloba?

Ještě před definitivním ukončením tohoto případu, který se u odvolacího soudu pro střední Švédsko ve Stockholmu projednává od roku 2001, podala podle informace ČTK Česká republika proti CME v úterý novou žalobu, která předloňskou žalobu doplňuje a jež by navíc mohla celé vedení sporu se CME v krajním případě protáhnout i o několik let.

Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič ale ve čtvrtek popřel, že by ČR podala další žalobu. Dopisovatel ČTK ve Švédsku však má k dispozici text této nové žaloby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám