Hlavní obsah

Klíč ke spokojenému manželství? Hospoda jednou týdně

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak častý sex vede ke spokojenému manželství, to už řešil lecjaký průzkum. Ale kolikrát týdně by se měl manžel pouštět do hospody, tím se ještě nikdo nezabýval. Až teď Plzeňský Prazdroj. A výsledek? Ideálem je jedno posezení u piva týdně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustračí foto

Článek

„Alespoň podle 57 procent oslovených žen,“ sdělila mluvčí pivovaru Kateřina Krásová. „Pětaosmdesát procent manželek si myslí, že zakazovat svému muži jít s kamarády na pivo může partnerskému vztahu dokonce uškodit. Osmašedesát partnerek ze sta totiž oceňuje, když má muž vlastní koníčky a přátele, kterým věnuje přiměřený čas,“ podotkla Krásová a dodala: „Podle průzkumu tak není problémem mužovo chození na pivo, stěžejní roli hraje spíše pravidelnost, s jakou za pivními radovánkami odchází,“ upozornila Krásová.

Skoro třetina respondentek by tolerovala i dvě sedánky za týden, pak už kladných odpovědí valem ubývá. Více než tři návštěvy hospody týdně by strpěla jen dvě procenta dotázaných, naopak pouhá čtyři procenta dam svým partnerům „putyku“ nechtějí dopřát vůbec. Ono to ale s návštěvami nejrůznějších pohostinství nebude tak žhavé. Skoro třetina dotázaných žen uvedla, že jejich partneři popíjí s kamarády maximálně dvakrát měsíčně.

Ponorková prevence

Týdenní periodu má necelých třicet procent mužů a údajně pouze jedenáct procent pánské populace zavítá do hospody více než třikrát týdně. Stejné procento „pánů tvorstva“ tam prý naopak nezajde nikdy.

Šetření, které proběhlo formou elektronického dotazníku, se zúčastnilo 842 žen ve věku nad osmnáct let. „Takový průzkum se uskutečnil v tuzemské populaci poprvé. Informace o stejném či podobném průzkumu mimo naše hranice nemáme,“ dodala Krásová.

Když si jeden z páru pravidelně vyrazí s přáteli, je to podle plzeňského psychologa Karla Bröckla jenom dobře. „Jde o jeden z faktorů, který přispívá ke spokojenosti manželství. Působí jako ventil, jako prevence proti ponorkové nemoci, která jinak narůstá. Není dobré být pořád spolu,“ řekl Právu Bröckl.

„Jestli je to jednou týdně nebo častěji, to záleží na podobě vztahu. A zdali se jedná o posezení u piva nebo třeba o sport, to je věcí vkusu a zálib,“ podotkl psycholog.

Takže proti hospodě s kamarády jednou týdně nejsou námitky. „Tedy pokud tam ten náš dotyčný zrovna nezkonzumuje dvanáct kousků. Kdyby tam chodil denně a ještě k tomu nedej bože sám, tak to by bylo něco jiného,“ upozornil Bröckl.

Podstatné podle něj je, aby měl možnost občas „vypadnout“ z domu i druhý z partnerů. „Volný čas na kamarády a záliby by si měli manželé poskytovat recipročně, i když v rodinách, kde jsou malé děti, je to někdy obtížné,“ uzavřel Bröckl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám