Hlavní obsah

Klaus ve sporu s Paroubkem kvůli návrhu jmenovat Pecinu

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě neutichl konflikt mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) ohledně gesta vůči německým antifašistům a oba se už opět dostali do konfliktu. Tentokrát kvůli kandidátovi na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tím se má stát na základě vládního rozhodnutí soc. dem. náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

Článek

Toho ve vládě prosadila ČSSD s podporou unionistů, zatímco lidovci byli proti. KDU-ČSL chce, aby ve funkci zůstal dalších šest let dosluhující šéf Josef Bednář. Předsedu antimonopolního úřadu do funkce jmenuje prezident na návrh vlády.

Klause její rozhodnutí rozlítilo, protože se podle svých slov o Pecinovi dozvěděl až z médií. "Já jsem naprosto zděšen ze způsobu, jakým vláda a zejména pan premiér mne staví před hotová rozhodnutí a se mnou nekomunikují. Přece jenom tohoto funkcionáře jmenuji já. A abych se to dozvěděl ze sdělovacích prostředků, se mi zdá podivné," řekl ve čtvrtek Radiožurnálu. Klaus podle rozhlasu dodal, že přímo proti Pecinovi nic nemá.

Paroubek prezidentovi prostřednictvím mluvčí vlády Lucie Orgoníkové vzápětí vzkázal, že jakmile bude vypracován návrh na Pecinovo jmenování, bude dokument odeslán na Hrad. "A pan premiér ještě připomíná, že když byl naposledy na Hradě gratulovat panu prezidentovi k narozeninám, a to bylo 21. června, tak mu řekl jméno kandidáta," dodala mluvčí.

Že ČSSD svým dominantním postavením ve vládě "nepřeválcovala" své koaliční partnery, řekl ve čtvrtek na BBC předseda unionistů, ministr spravedlnosti Pavel Němec. Potvrdil tak informaci Práva, že ministři za US-DEU podpořili svými hlasy Bednáře i Pecinu, neboť podle nich oba tuto funkci mohou vykonávat.

Proti tomu šéf lidovců Miroslav Kalousek argumentuje, že neslyšel žádné rozumné zdůvodnění změny v čele ÚOHS, "pouze zdůvodnění stranické".

Reklama

Výběr článků

Načítám