Hlavní obsah

Klaus: rozhodnutí ÚS je v rozporu s Ústavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Prezident Václav Klaus je "šokován" rozhodnutím Ústavního soudu zbavit Jaroslava Bureše funkce místopředsedy Nejvyššího soudu. Právě do této funkce jej on sám jmenoval. Rozhodnutí ÚS je podle něj v rozporu s Ústavou ČR. Podobně reagoval i Bureš. Rozhodnutí ho překvapilo, v reakci se dokonce opřel do předsedkyně NS Ivy Brožové, která jeho jmenování žalovala.

Článek

"Ještě jsem si nepřečetl odůvodnění a o tomto rozhodnutí jsem se dozvěděl jen zde na ulici ve Velkém Meziříčí. Už nyní však musím říci, že jsem výrokem Ústavního soudu naprosto šokován," reagoval na výsledek prezident Klaus.

Podle něj je rozhodnutí v rozporu s Ústavou a neumí si vysvětlit, jak mohli soudci takto rozhodnout.

"Mrzelo by mne, jestli toto rozhodnutí bude interpretováno naší veřejnosti tak, že paní soudkyně porazila všemocného prezidenta republiky. Tak to není. Je to naopak tak, že občané ČR prohrávají s naší soudcovskou mocí. To považuji za velké ohrožení demokracie v naší zemi," dodal prezident.

Bureš vrací úder: na rozdíl od Brožové se uživím

Bureš je verdiktem ÚS překvapen. "Takové rozhodnutí jsem neočekával. Komu by to bylo příjemné, když musí odejít z práce. Já jsem tam téměř dva roky a teď si musím balit kufry. Ale na rozdíl od paní Brožové se já uživím," byla jeho první reakce.

Ústavní soud podle něj rozhodl v rozporu s ústavou, což podle něj říkají i někteří soudci ÚS v čele s jeho předsedou Pavlem Rychetským.

"To rozhodnutí považuji za neuvěřitelné, ale jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí. Musím citovat pana předsedu Rychetského, který řekl, že Ústavní soud má vždycky pravdu, i když ji nemá," podotkl Bureš.

"Konečně jsme v Evropské unii v něčem první. Kam má paměť sahá, tak dosud žádný soud nikoho nevyhodil ze zaměstnání, aniž by ten člověk byl účastníkem řízení, a nemohl se tedy k věci vůbec vyjádřit," míní již bývalý místopředseda Nejvyššího soudu.

Podle jeho slov se ale již dnes dočkal dvou satisfakcí. "Podpořil mě sám předseda Ústavního soudu a další soudci tohoto soudu, kteří podle mých informací s rozhodnutím ÚS nesouhlasí. Tou druhou satisfakcí je podpora mého syna, který pátým rokem studuje práva a jenž mi v SMS napsal, že i se svými kolegy studenty považují rozhodnutí ÚS za špatné," uvedl Bureš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám