Hlavní obsah

Klaus přišel na Národní s rouškou nasazenou „tak napůl”. Má ji za symbol

Novinky, Jaroslav Soukup, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi politiky, kteří si v úterý přišli na pražskou Národní třídu připomenout události roku 1989, nechyběl dopoledne bývalý prezident Václav Klaus. Ten tehdejší společenské změny označil za vykročení ke svobodě, která je podle něj nyní lidem opět pomalu upírána. Navzdory vládním nařízením dorazil exprezident s rouškou pod bradou, což komentoval s tím, že není možné přijímat bez diskuse „chaotické příkazy a zákazy”.

Václav Klaus na Národní tříděVideo: Novinky

 
Článek

Uplynulých 31 let, zejména jejich první část, Klaus označil za „ideální období”. Současná fáze je podle něj smutná.

„Jsme svědky nového zastrašování a znejisťování lidí, rozmáhá se cenzura, strach a vzájemné podezírání,” uvedl Klaus, podle nějž je současný vývoj „nákrokem k minulosti”.

Babiš: Svobodu teď máme omezenou, ale perspektiva je skvělá

Domácí

Zatímco řada politiků včetně současné hlavy státu Miloše Zemana nabádá veřejnost k dodržování opatření v boji proti epidemii a kritizuje ty, kdo je porušují,   bývalý prezident Klaus má zcela opačný přístup. Dlouhodobě označuje restrikce za diktát a i v době vrcholu druhé vlny, kdy se denní počet úmrtí s koronavirem pohyboval kolem 200 za den, je zpochybňoval a veřejně prohlašoval, že roušku nenosí.

V úterý přišel s rouškou pod bradou. „Mám ji tak napůl,” uvedl k tomu Klaus s tím, že „abychom bez diskuse přijímali veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy, to skoro není možné”.

V listopadu už zemřelo víc nakažených než za celý říjen

Domácí

„To mohou dělat jenom lidé, kteří se bojí svobody,” dodal Klaus, podle něhož je rouška symbol a on sám nevěří, že má tak obrovský účinek.

„Je nesmysl nechat se uzavírat v domovech, to je strašně hloupá politika,” dodal Klaus.

Právě kvůli roušce ale může mít problémy. Policie na svém twitterovém účtu uvedla, že zadokumentovala na Národní třídě několik osob, které neměly zakrytý nos a ústa. „Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. Toto možné přestupkové jednání oznámíme správnímu orgánu,” uvedli policisté.

Na dotaz Novinek, zda se jedná právě o bývalého prezidenta Klause, mluvčí pražských policistů Jan Daněk uvedl, že se nemůže vyjadřovat ke konkrétním osobám.

Ve správním řízení by mohla bývalému prezidentovi hrozit pokuta až do výše tří milionu korun.

Babiš: Svobodu teď máme omezenou, ale perspektiva je skvělá

Domácí

V úterý přišel s rouškou pod bradou. „Mám ji tak napůl,” uvedl k tomu Klaus s tím, že „abychom bez diskuse přijímali veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy, to skoro není možné”.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus na Národní třídě

Na Národní třídu dorazil v úterý také třeba premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nebo předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Současný prezident Miloš Zeman oslavy 17. listopadu vynechává. Podle mluvčího Hradu si je připomíná pouze v soukromí „tichou vzpomínkou”.

Reklama

Výběr článků

Načítám