Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon zavádějící zelené karty pro cizince

Prezident Václav Klaus v úterý podepsal novelu zákona o zaměstnanosti. Ta mimo jiné zavádí umožní vydávat od ledna příštího roku cizinců takzvané zelené karty a zpřísní podmínky pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti.

Článek

Zelené karty budou budou pro cizince pobytovým i pracovním vízem. Cizí státní příslušníci se budou moci na základě novely zákona ucházet o pracovní místa, o něž 30 dní neprojeví zájem žádný zájemce z České republiky či zemí Evropské unie.

Proti zákonu vystupovala ve Sněmovně opozice, která namítala, že představuje bezpečnostní a další rizika. Obává se zejména přílivu nekvalifikovaných pracovníků ze zemí třetího světa.

Podpora v nezaměstnanosti se zkrátí

Novela mění i podporu v nezaměstnanosti a dobu jejího vyplácení zkracuje o měsíc. Nezaměstnaní do 50 let tak budou mít nárok na podporu po dobu 5 měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo roku 11 měsíců.

První dva měsíce obdrží lidé bez práce 65 procent svého předešlého průměrného platu, další dva měsíce jeho polovinu a po zbytek doby 45 procent.

Podporu by neměli dál mít ti, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z místa, které jim našel úřad práce.

Norma počítá i s omezením dávek dlouhodobě nezaměstnaným, kteří odmítnou rekvalifikaci či pracovat určitý počet hodin dobrovolnicky pro obce.

Reklama

Související témata:

Související články

Senátoři schválili zelené karty pro cizince

Česko pravděpodobně začne od ledna vydávat zelené karty cizincům. Zpřísnit se mají i podmínky pro vyplácení podpor a dávek nezaměstnaným. Počítá s tím novela...

Výběr článků

Načítám