Hlavní obsah

Klaus: Je tu chaos. Se Šťastným chce nabídnout alternativu pravicovým voličům

Právo, Stáňa Seďová

Řádově už jen pár dnů si dává exprezident a expředseda ODS Václav Klaus a bývalý člen občanských demokratů Boris Šťastný, než oficiálně oznámí vznik nového politického subjektu. Připustili to v sobotu odpoledne, když společně fandili na basketbalovém turnaji pořádaném na Václavském náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus a Boris Šťastný společně fandili na basketbalovém turnaji Prague FIBA 3X3 World tour, pořádaném přímo na Václavském náměstí.

Článek

„Ano vážně uvažuji zapojit se do volebního klání, v téhle naprosto chaotické situaci naší země, kdy je na rozcestí, kudy půjde a kam vůbec půjde. Zvažuji do něho vstoupit, ale rozhodnutí je ještě daleko a žádné více konkrétní ode mě ještě dnes neuslyšíte. I když připouštím, že času na to příliš není,“ řekl Právu Václav Klaus s lišáckým úsměvem.

Bývalý prezident zároveň vychválil rozhodnutí Šťastného vystoupit ze strany ODS. „Ocenil jsem jeho odvážný a rozhodný krok, kterým bylo vystoupení z ODS. Ano počítám s ním v novém politickém subjektu, tedy bylo by legrační Šťastného k tomu nepřibrat,“ dodal Klaus.

Sám Boris Šťastný už o něco konkrétněji naznačil, v jakých obrysech se nová politická strana rýsuje. „Jsem připraven udělat všechno proto, aby vznikl nový subjekt, který by vedl Václav Klaus, který by sdružoval lidi stejných životních a politických postojů. Představovala by boj za občanskou svobodu, ekonomickou prosperitu založenou na malém levném státu a také boj za národní suverenitu, aby se Česká republika v evropském prostoru neztratila,“ sdělil deníku Právu Šťastný.

Možná i Topolánek

Připustil, že už nyní probíhají jednání s možnými dalšími členy budoucí strany. První jméno, které zaznělo z jeho úst i úst exprezidenta, je Miroslav Topolánek. Odvahu reprezentovat a bojovat za tyto ideje zmínil Šťastný také v souvislosti s Janou Bobošíkovou.

Hlavními důvody vstupu exprezidenta zpět do politiky je podle Šťastného obava z vítězství levice a především moci, které by se chopili komunisté. Chtějí probudit pravicové voliče.

„ODS se potýká s nesmírnou krizí, takže my nabízíme alternativu. Já jsem připraven nabídnout alternativu v čele s Václavem Klausem, a každý kdo by takový subjekt volil, si může být stoprocentně jistý, že my od svých ideálů neuhneme,“ dodal rozhodně bývalý člen ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám