Hlavní obsah

Klaus: Fischer znehodnotil Rusnokovu vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jméno ministra financí Jana Fischera znehodnotilo úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka, řekl bývalý prezident Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman podle Klause jmenováním úřednické vlády jen reagoval na „neuvěřitelný atak na politiku z nepolitické strany” policie, prokuratury a soudů, řekl v úterý Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus.

Článek

Fischer čelí pochybnostem o původu peněz na svoji prezidentskou kampaň. Několik miliónů korun na jeho účet přišlo v krátké době před zveřejněním informace, že jako poslední ministr doplní Rusnokův kabinet.

„To poslední jméno ji zásadním způsobem, podle mého názoru, znehodnotilo,“ řekl o Rusnokově vládě Klaus. Fischer podle něj ohrožuje důvěryhodnost úřednické vlády u lidí.

Rusnokova vláda měla podle Klause jinak „dobře našlápnuto“ a nemohla vzniknout jiná. „Zeman je v tomto ohledu spíše pasivní hráč a reaguje na situaci, která vznikla,“ řekl Klaus na otázku, zda prezident Zeman jmenováním úřednické vlády proti stranami ODS, TOP 09 a LIDEM ohlášené sněmovní většině 101 hlasů nepřekročil své pravomoci.

Prezident Zeman jmenoval Rusnokův úřednický kabinet minulou středu. Nahradil koaliční kabinet Petra Nečase (ODS), který skončil po skandálu spojeném s možným zneužívám tajné služby a s údajným uplácením několika poslanců. Není ale zřejmé, zda kabinet jmenovaný proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně bude schopen získat hlasy potřebné pro vyslovení důvěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám