Hlavní obsah

Klášter svatého Gabriela míří už do druhé aukce. Vyvolávací cena je 420 miliónů

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Budova bývalého opatského kostela a kláštera svatého Gabriela na pražském Smíchově je pro svého majitele Českou poštu přítěží. Loni v listopadu se uskutečnila první dražba, ale novorománskou stavbu se nepodařilo za 420 miliónů korun prodat. V pondělí 20. března se o to pokusí znovu. To se ale nelíbí Spolku přátel beuronského umění.

Klášter svatého Gabriela jde v pondělí už do druhé aukce. Vyvolávací cena je 420 miliónů

 
Článek

Kostel slouží věřícím o nedělích k bohoslužbám, Praha neznámá tam pořádá výpravy, nadační fond Malakim prohlídky. Klášter je ale veřejnosti nepřístupný.

Finanční břemeno

Státní podnik v posledních letech využíval komplex z 19. století jen jako depozitář sbírek Poštovního muzea. Ty jsou v současné době přestěhovány do prostor České pošty na Ortenově náměstí. „Česká pošta nemá pro objekt využití, a musí investovat finance do jeho údržby,“ vysvětlil Novinkám důvod prodeje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Nejvýznačnější památka

Předsedkyně Spolku přátel beuronského umění a nadačního fondu Malakim Monica Bubna-Litic se ale obává, že po prodeji do rukou soukromého vlastníka nebude kostel veřejnosti přístupný už vůbec a že tak zanikne povědomí o beuronském umění. „Tato památka je nejvýznačnější památka beuronského umění na světě.“

„Bojíme se, že věcné břemeno, které se váže na kostel, to znamená, že kostel bude používán církví, že zanikne, protože bylo vyjmuto z katastru a dodnes se nepodařilo ho tam znovu vložit,“ tvrdí Bubna-Litic.

Velké plány

„Před několika lety nám Česká pošta dokonce nabídla za symbolickou cenu kostel odkoupit. Bojíme se, že člověk, který objekt koupí, bude sice splňovat podmínky ve smlouvě, ale je možné, že je nedodrží,“ strachuje se předsedkyně Spolku přátel beuronského umění a dodává, že z tohoto místa by se mohlo stát kulturní centrum.

„Politici by se měli zamyslet, jak tuto památku zachovat. My bychom chtěli odhalit malby, které v klášteře jsou. Nová myšlenka je, že nemáme žádný pavilon pro Slovanskou epopej, přičemž Alfons Mucha se s beuronskými umělci znal. Bylo by zapotřebí samozřejmě velkých investic, ale toto místo by bylo ideální pro úschovu těchto maleb Slovanské epopeje. V historické části by probíhaly prohlídky. Je tady krásná knihovna, vymalovaný refektář a je zde nádherně zastřešená rajská zahrada, kde by mohla být kavárna nebo restaurace,” uvedla Bubna-Litic.

Druhá aukce

Loni na začátku listopadu proběhla už jedna e-aukce, kde se objevil jeden zájemce. Jenže společnost předložila závaznou nabídku s formálními chybami, proto do e-aukce nemohla být zařazena. Stanovená cena 420 miliónů korun je stanovena ze dvou posudků.

Beuronské umění

Beuronské umění se uplatnilo hlavně ve výzdobě kostelů a církevních staveb jako barevné fresky a mozaiky, pochází z 19. století a počátku 20. století. Umění Beuronské umělecké školy, která byla založena benediktiny v opatství Beuron u Sigmaringenu v jižním Německu, je vymezení se proti naturalismu, popisném realismu i romantismu doby. Nehledá nic menšího než samotou Krásu, a protože jde o sakrální umění, jehož původci jsou benediktini z kláštera v Beuronu, je tato Krása hledána v řádu Božím. Zakladatelem byl Peter Lenz z Hohenzollernu, známý jako Peter Desiderius Lenz.

Reklama

Výběr článků

Načítám