Hlavní obsah

Kissinger: NATO je pro vztah USA k Evropě klíčové

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zasedání Mezinárodního olympijského výboru přijel do Prahy i veterán americké diplomacie 60. a 70. let osmdesátník Henry Kissinger. Právu poskytl exkluzivní rozhovor.

Foto: Josef Zajíc

Pohled na obě budovy Divadla loutek Ostrava

Článek

:. Jak se vám jeví transatlantické vztahy po neshodách kolem Iráku a v kontextu rozhodnutí NATO jednat za svými hranicemi?

Očividně nastaly určité kritické chvíle v transatlantických vztazích a byly vzneseny i některé zásadní otázky o tom, jaký je jejich smysl v nové éře. Ale pro Spojené státy je vztah NATO klíčovým vztahem s Evropou. Proto přikládáme velký význam rozšíření Aliance, k němuž došlo v Praze (na summitu loni v listopadu NATO přizvalo k členství dalších sedm zemí - pozn.red.) a roli, jíž Česká republika sehrála. Na tomto základě si myslíme, že tento vztah bude nadále posilován.

:. Považujete za realistickou cestovní mapu, jež má vést k míru na Blízkém východě z hlediska sledu jednotlivých kroků a jejich časového horizontu?

Cestovní mapa zahájila mírové rozhovory. Nemyslím, že je to podrobná mapa, která nás dovede až ke konci. Avšak jakmile tento proces začal, poskytuje možnosti činit doporučení a udržet jej v chodu. V tomto smyslu, myslím, cestovní mapa sehrála užitečnou úlohu.

:. Váš názor na průběh Konventu Evropské unie a proces evropské integrace?

Zůstávám stranou vnitřní evropské politiky. Nepouštím se do tohoto tématu. Studoval jsem jej pouze jako profesor.

Kdo je Henry Kissinger
Henry Kissinger (80) byl ministrem zahraničí republikánských prezidentů Nixona a Forda v letech 1973-7. Navázal tak na vlivnou funkci prezidentského poradce pro národní bezpečnost (1969-1975). Je nositelem Nobelovy ceny míru (1973) za jednání o ukončení války ve Vietnamu. Je rodákem z německého Fürthu, odkud jeho rodina v roce 1938 emigrovala před nacisty do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám