Hlavní obsah

Kempování v přírodě Čechy nepustilo ani po covidu

Češi kupují ve velkém vybavení na kempování, od vařičů přes karimatky, spacáky až po karavany. Zájem narostl už s příchodem covidu, ale poptávka nepadá ani s uvolněním restrikcí, naopak.

Foto: Novinky

Obytné auto jsi lze půjčit za zhruba 3000 korun na den.

Článek

Na nákupním rádci a porovnávači Zboží.cz se jen mezi březnem a květnem zvýšil zájem o kempingové vybavení o 15 procent, poptávka u věcí na vaření v přírodě šla nahoru o 50 procent a zájem o turistické vařiče narostl o více než 90 procent.

U spacáků byl nárůst podobný, o 70 procent. Samozřejmě ale za tím částečně jsou i nákupy pro humanitární pomoc na Ukrajinu.

Neoslabila však ani poptávka po karavanech a po všem, co je s nimi spojené. „U příslušenství pro ně evidujeme meziroční nárůst poptávky o pětinu,“ konstatovala analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Moderní kempování aneb Vyzkoušejte toustovač v autě či gril zabudovaný v motorce

Tipy a trendy

Populární zůstávají také pronájmy obytných aut, ať už dodávek s vestavbou, či velkých vozů s alkovnou.

„Pronajal jsem si velký obytňák, budeme se dvěma dětmi čtrnáct dní jezdit po jižních Čechách. Finančně mě to vyjde stejně, ne-li dráž než penzion, ale láká nás možnost měnit místa,“ svěřil se Právu pětatřicetiletý Evžen z Prahy.

Jak dodal, s manželkou za mlada sjezdili kus Evropy ve staré dodávce, jen s matracemi a plynovým vařičem, a dodnes na to rádi vzpomínají.

„Už ale chceme také nějaké pohodlí, možnost sprchy či toalety ve voze. Základní nájem je něco přes 3000 korun na den plus další výlohy za najeté kilometry,“ doplnil Evžen.

Obytné dodávky o půl milionu dražší

V nabídce na portálu sauto.cz je nyní přes 800 inzerátů na prodej obytných vozů. Nejvíce je vozů na platformě Fiat Ducato a nejčastěji jsou vybaveny od specializovaných výrobců vestaveb Adria, Hobby, Bürstner, Knaus či Pössl. Ze dvou třetin nabízejí majitelé ojetiny, třetina vozů se nabízí jako nová.

20 tipů, které oceníte při pobytu v přírodě

Tipy a trendy

Nejčastěji pocházejí vozy z Česka nebo z Německa a například u Fiatu Ducato ve stáří do tří let se průměrná cena pohybuje kolem 1,7 milionu korun. Za tři roky vzrostly ceny u nejžádanějších nových obytných dodávek v závislosti na modelu a vybavení zhruba o půl milionu korun.

Starší obytňáky stojí 300 až 500 tisíc Kč. Lze najít i levnější, jsou to však velmi staré vozy a záleží na tom, jak se o ně předchozí vlastníci starali.

Zájem o obytné vozy za poslední tři roky narostl podle odhadů více než dvojnásobně. Potvrzují to i odstavné plochy pro karavany a obytná auta. Majitelé na nich parkují, když nejsou zrovna na dovolené. Jedna taková plocha vznikla v Praze-Radotíně pro zhruba osm desítek vozů a o další desítky míst se má ještě rozrůst. Za jeden vůz platí vlastníci provozovateli nájemné od 1500 korun měsíčně. Půjčoven karavanů a obytných vozů jsou už desítky.

Někteří „nomádi“ si kupují staré dodávky a na obytné si je přestavují sami, ovšem mohou narazit na problémy při technické kontrole, jestliže mají v nákladovém prostoru zabudovány napevno kuchyně a postele.

Reklama

Výběr článků

Načítám