Hlavní obsah

Ke stávce 5. března se připojí další lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékařský odborový klub (LOK) v úterý oznámil, že se připojí ke stávce odborářů ze svazu zdravotnictví a také bude 5. března stávkovat. Stávka by měla být dvouhodinová, a to od jedné do tří hodin odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zatím poslední demonstrace zdravotníků, která proběhla před ministerstvem zdravotnictví.

Článek

„Zásadně nesouhlasíme se zavedením pracovních sobot pro zdravotníky a rušením platových tabulek, jak to chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek,“ prohlásil v úterý předseda LOK Martin Engel po celostátní poradě předsedů místních organizací.

Uvedl, že v době stávky se budou ošetřovat pouze akutní případy. Připomenul, že ještě je ale čas na odvolání této stávky, a to v případě, že ministr stahne tyto své návrhy z projednání v Senátu.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ohlásil výstražnou stávku zdravotníků v půli ledna. Ministr Tomáš Julínek (ODS) chce, aby se pracovní týden prodloužil ze 40 na 48 hodin u zdravotníků. Odbory to ale odmítají a navrhují, aby se limit přesčasů zvýšil z 8 na 16 hodin týdně pro lékaře v nemocnicích a na 20 hodin pro záchranné služby. Za tyto hodiny by pak měli lékaři příplatek 25 procent.

Karlovarský protest

LOK také varoval před tím, aby podobná situace, jako se stala v nemocnici v Karlovarském kraji, se nestala i jinde. Tam totiž 300 zaměstnanců podalo výpověď, protože nesouhlasilo s vedením nemocnice. Hejtman situaci sice uklidnil, ale jak uvedl Filip Berger, předseda místní organizace LOK, odboráři mají obavu, že tato dohoda mezi zaměstnanci nemocnice a hejtmanem nebude ve čtvrtek na zastupitelstvu kraje schválena.

„Máme takové hlasy, že by k tomu mohlo dojít. Pokud se tak stane, 1. února začne platit 300 výpovědí a těchto 300 lidí by 1. 4. z nemocnice odešlo. Je to jedna třetina zaměstnanců, převážně lékařů,“ uvedl Filip Berger.

V Brně nechtějí sloučení nemocnic

LOK také varoval, že připravovaná reforma zdravotnictví, jak ji předkládá Julínek, povede jen k dalším převodům majetků zdravotnických zařízení do soukromých rukou, nikoliv ke zlepšení postavení zdravotníků a pacientů v systému. Podle LOKu nejlepší forma pro nemocnice je tzv. nezisková organizace a ne akciová společnost.

LOK také upozornil, že nové zákony, které zpracovává ministr Julínek, můžou závažně poškodit zájmy pacientů a znamenají jen neomezený přístup některých finančních skupin ke zdrojům veřejného pojištění.

Lenka Doležalová z místní organizace LOKu v úrazové nemocnici v Brně oznámila, že tamní odboráři protestují proti záměru Julínka sloučit úrazovou nemocnici v Brně s Fakultní nemocnicí. „Nechali jsme si vypracovat právní stanovisko a podle něho není možné rozhodnout o sloučení nebo splynutí úrazové nemocnice s jinou příspěvkovou organizací,“ řekla Doležalová. Dodala, že pokud Julínek svůj záměr uskuteční, odboráři podají na něj trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám