Hlavní obsah

Ke sněmovním volbám se přihlásilo 22 seskupení, méně než minule

K letošním volbám do Sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Tehdy dodalo kandidátky 31 stran a hnutí. Vyplývá to ze zjištění ČTK na krajských úřadech a pražském magistrátu.

Foto: ČTK

Členové okrskové volební komise v centru Olomouce při přípravách volební místnosti

Článek

Lhůta pro nominace v úterý v 16:00 skončila. Podobně jako v minulých letech ne všechna seskupení přihlásila své adepty na poslance ve všech krajích.

Největší výběr by mohli mít voliči v Praze a v Jihomoravském kraji, kde bylo podáno 21 kandidátek. Naopak v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji se sešlo po 17 kandidátkách.

Jermanová se pokusí vrátit do Sněmovny, kandiduje i exministryně Malá

Domácí

Kandidátní listiny podle očekávání podaly všechny sněmovní strany, které podle průzkumů mají šanci znovu obsadit poslanecká křesla. ANO, SPD, ČSSD a KSČM kandidují samostatně, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily koalici Spolu, koaliční kandidátku sestavili také Piráti se Starosty.

Zástupci Trikolóry se propojili se Soukromníky a Svobodnými jako jedna volební strana. Místa ve Sněmovně by si chtěl udržet rovněž Volný blok. Favorizovanější je ale podle průzkumů nové hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám