Hlavní obsah

Ke káravému dopisu od Fischera se Kovářová z dovolené vyjadřovat nebude

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiéru Janu Fischerovi zřejmě došla trpělivost s jednáním jeho ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové (nominované ODS). Rozhodl se proto napsat jí osobně v pátek káravý dopis, který v pondělí dorazil na ministerstvo a jehož kopii má Právo k dispozici. Kovářová odmítla dopis komentovat, ještě ho vůbec neotevřela.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Fischer v něm píše o svém znepokojení v souvislosti s personálními změnami, které Kovářová v posledních týdnech na ministerstvu provedla a jež nazval revolučními. Podle něj na podobné kroky nemá současná vláda takový mandát a není je oprávněná dělat. [celá zpráva]

"Jsem na dovolené v Egyptě, o čemž byl pan premiér informován. Jeho dopis leží neotevřený v mém sekretariátě. Považuji za nepravděpodobné, že by text dopisu unikl z premiérovy kanceláře médiím dříve než bude doručen adresátovi. Nehodlám proto podobné spekulace  komentovat," reagovala na dopis Kovářová.

Fisherovi se příliš nelíbí, že ministryně míní zrušit brněnskou a ostravskou pobočku Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Podle Fischerova názoru má toto opatření „hluboký dopad na chod justice“ a není zcela aktuální.

Praktický chod Vašeho úřadu, ale i státního zastupitelství, je třeba zajistit kontinuálním způsobem, nikoliv revoluční cestou, ke které nejste oprávněna ani vy ani tato vláda.
Jan Fischer

Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela, nominovaného Stranou zelených, a několik dní později také jeho přímou podřízenou, vrchní ředitelku legislativněprávní podsekce Danu Prudíkovou. [celá zpráva]

V médiích se navíc objevily informace, že si Kovářová na ministerstvo přivedla lidi spojené s někdejším ministrem Pavlem Němcem. V této souvislosti se hovoří například o jejím prvním náměstkovi Marku Görgesovi či placeném poradci Pavlu Duchkovi.

Právo také upozornilo na to, že první z nich chtěl na ministerstvo na tamní odbor dohledu přivést kontroverzního soudce pražského vrchního soudu Zdeňka Sováka, který byl v minulosti stíhán za plagiátorství, opilý havaroval autem a dvakrát přišel dočasně o talár. Nakonec z jeho angažmá sešlo.

Náš mandát je dočasný, připomněl Fischer

„Mediální informace, které se objevily v posledních týdnech ve vztahu ke správě resortu ministerstva spravedlnosti, považuji za znepokojující. Přiměly mě k napsání tohoto dopisu, kterým jsem se rozhodl Vás upozornit na skutečnost, že tato vláda má mandát, který vychází z dohody tří parlamentních politických stran a který je vymezen jako mandát, jenž by měl směřovat k dočasnému zajištění efektivního chodu státu,“ napsal Fischer.

Následně v dopise doplnil, že právě kvůli omezenému mandátu by měly být v oblasti justice prováděny pouze takové změny, které nebudou „determinovat“ správu justice způsobem, který přísluší výhradně vládám s mandátem vzešlým z parlamentních voleb.

„...Proto Vás upozorňuji, že praktický chod Vašeho úřadu, ale i státního zastupitelství, je třeba zajistit kontinuálním způsobem, nikoliv revoluční cestou, ke které nejste oprávněna ani vy ani tato vláda,“ varoval Kovářovou premiér.

Pracovnice tiskového odboru ministerstva Jitka Zinke potvrdila, že dopis s jednacím číslem, které jí Právo sdělilo, na ministerstvo skutečně v pondělí odpoledne dorazil. Nikdo ho však zatím neotevřel. Kovářová je totiž na dovolené v Egyptě a její náměstek Görges, který ministryni v době nepřítomnosti zastupuje, bude na ministerstvu fyzicky až v úterý. Proto tento úřad zatím nijak na premiérův dopis nereagoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám