Hlavní obsah

Když zaburácí 1000 strojů: Prahou projela Spanilá jízda harleyů

Tisíc motorkářů se v sobotu dopoledne projelo Prahou na strojích Harley-Davidson. Jejich Spanilá jízda odstartovala z holešovického výstaviště. Zhruba hodinu pak harleyáři za velké pozornosti veřejnosti, typického zvuku svých motorů a troubení projížděli centrem hlavního města. Oslava motorismu se pořádala v rámci akce Prague Harley Days popáté a sjeli se na ni fanoušci jízdy na dvou kolech z celé Evropy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Spanilá jízda motocyklů Harley-Davidson centrem Prahy

Článek

Prague Harley Days začaly na výstavišti v pátek a skončí v neděli v brzkých ranních hodinách.

„Je to akce nejen pro místní motorkáře, ale pro motorkáře z celé Evropy. Po loňsku se ukázalo, že je baví jezdit po Čechách, takže máme zhruba 40 procent účastníků z jiných zemí,” řekl pořadatel Jaroslav Vavřina.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Spanilá jízda se konala v rámci akce Prague Harley Days 2019.

Harleyáři při Spanilé jízdě dojeli z Holešovic na Václavské náměstí, jehož horní část na několik minut zcela zaplnili. Pak se vydali přes ulici Žitnou na Karlovo náměstí, kolem Tančícího domu po pravém břehu Vltavy k Národnímu divadlu a pak k Rudolfinu. Zpět do Holešovic zamířili přes Klárov zatáčkou v Chotkově ulici a přes Letnou. Dopravu omezili jen dočasně v místech, kudy projížděli. Podél ulic hlídkovali policisté i pořadatelé.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prahou v sobotu dopoledne projelo na tisíc motocyklů.

Být motorkářem Harley-Davidson znamená podle Vavřiny jezdit „na pohodu”, toulat se a kochat. Stroje nejsou o rychlosti nebo jízdě v terénu. „To, že klasickej harleyář je vlasatej, vousatej, potetovanej a skoro gangster, z něj udělaly filmy. Díky jim samozřejmě za to, protože značce pomohly, ale ve skutečnosti na těch strojích jezdí kompletní průřez společnosti od kluků, kteří se živí rukama, až po lékaře a právníky,” uvedl Vavřina. Dodal, že v současnosti na motorkách jezdí také zhruba 30 procent žen. „Takže je čím dál hezčí se na to dívat,” myslí si.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mezi účastníky bylo podle pořadatelů 40 procent zahraničních motorkářů.

Prague Harley Days jsou akcí nejen pro příznivce strojů Harley-Davidson. Na výstavišti mohou motorkáři zhlédnout freestyle motokros, kaskadéry nebo výstavu motocyklů. Pro děti je zde dětská zóna. Na výstavišti si veřejnost může prohlédnout také první elektrický motocykl Harley-Davidson, který přijde na český trh během září.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jízda na Harleyích je podle účastníků akce především o pohodě.

Dovozce již registruje několik předobjednávek stroje pod názvem LiveWire od českých zákazníků a letos chce prodat jednotky kusů. V příštím roce by to mohlo být již kolem 50 elektrických harleyů. Letos bude LiveWire prodávat pouze v Praze, v dalších letech firma počítá z rozšířením prodejních míst i na Brno a Ostravu. Cena stroje bude přesahovat 700 000 korun bez DPH.

Anketa

Máte motorku Harley-Davidson?
Ano.
12,4 %
Zatím ne, ale plánuju si ji koupit.
7,7 %
Ne, ale měl/a jsem ji.
4 %
Ne.
75,9 %
Celkem hlasovalo 595 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám