Hlavní obsah

Kdo si prodlouží příští víkend, vyhraje. Nyní nás čekají bouřky, lijáky a chladno

Novinky, ras
Praha

Ten, kdo si prodlouží příští víkend, vyhraje. Alespoň co se předpovědi počasí týče. Nastávající sobota a neděle budou naopak velmi chladné a noční teploty spadnou pod bod mrazu, na horách dokonce až k mínus pěti. Přes den by neměly překročit 12 stupňů. Od úterý se ale začne oteplovat a víkend má být slunečný s teplotami kolem 22 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinkám to ve čtvrtek řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Dnes bude ještě teplo s téměř jasnou oblohou. Odpoledne a k večeru se ale na západě Čech nebe zatáhne a místy se mohou objevit přeháňky a bouřky. Na Moravě bude jasno celý den. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 18 až 22 °C, na východě dokonce až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V pátek bude zataženo a celou republiku zasáhnou silné bouřky s přívalovými dešti.  Voda by mohla zatopit níže položená místa a sklepy. Mělo by být stále relativně teplo. V noci 10 až 6 °C, přes den 15 až 19 °C, na Moravě a ve Slezsku 19 až 23 °C. Foukat bude slabý proměnlivý, během dne mírný severní až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

V sobotu až desetistupňový sešup

V sobotu dojde k rapidnímu snížení teplot až o deset stupňů. Bude zataženo až oblačno, občasný déšť nebo přeháňky nás neminou. Nad 1000 metrů nad mořem mohou být srážky smíšené nebo dokonce i sněhové. Během dne bude od severozápadu oblačnosti postupně ubývat a pršet bude už jen místy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní 8 až 12 °C. Vát bude čerstvý severní až severovýchodní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy a na horách kolem 15 m/s, bude večer od západu slábnout.

V neděli se sice začne nebe protrhávat, ale hlavně noční teploty ještě klesnou. Mělo by být skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti jen ojediněle přeháňky. Ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 0 až - 2 °C, na horách až mínus pět. Odpolední pak 11 až 15 °C. Foukat bude mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, v Čechách v noci slabý do 4 m/s.

V pondělí se ráz počasí příliš nezmění. Mělo by být skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a přeháňky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, nejvyšší denní 10 až 14 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Od úterý se konečně začne oteplovat. Má být polojasno až oblačno, déšť nebo přeháňky se objeví jen místy. Nejnižší noční teploty 5 až 0 °C, zpočátku při uklidnění větru a zmenšené oblačnosti kolem -2 °C. Nejvyšší denní teploty uprostřed týdne 11 až 16 °C, postupně 15 až 20 °C. Od pátku by měly přeháňky zmizet a slunce se rozpálí v plné síle. Víkendové teploty by na některých místech mohly atakovat až téměř letních dvaadvacet stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám