Hlavní obsah

Kdo nechce pracovat, ať nepobírá dávky, burcoval Zeman před podnikateli

– Praha
Právo, tin

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil úterního zahájení Dne podnikatelů ČR, který pořádala Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. Kromě něj přijal pozvání také vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Babiš se podnikatelům omluvil za kontrolní hlášení DPH.

Zeman: Kdo nechce pracovat, ať nepobírá dávkyVideo: Novinky

 
Článek

„Je potřeba přijmout nové zákony, které zabrání pobírat sociální dávky těm, kdo nechce pracovat,“ řekl Zeman podnikatelům. „Máme zhruba 400 tisíc nezaměstnaných. Velká část z nich pracovat může, ale nechce,“ uvedl prezident.

Politikům by doporučil také méně dávat na hmotnou nouzi. „Dalším krokem je redukce zbytečných výdajů státního rozpočtu, pokud jde o příspěvky hmotné nouze a příspěvky na bydlení, které pouze podporují byznys s chudobou a ubytovny,“ řekl Zeman (byznys s chudobou stojí ale spíš na doplatku na bydlení – pozn. red.).

Brojil také proti podpoře obnovitelných zdrojů. „Dotace na solární panely je patnáct korun za kilowatthodinu. Většina těchto peněz končí v kapsách solárních baronů,“ tvrdí prezident.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš

Babiš se omluvil za kontrolní hlášení

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který si vzal slovo po prezidentovi, se živnostníkům omluvil za kontrolní hlášení DPH.

„Omlouvám se za kontrolní hlášení DPH. Rozumím, že vás to zatížilo, ale doufám, že jste rádi, že jsme kvůli tomu vybrali 13 miliard navíc na DPH,“ řekl Babiš.

Kontrolní hlášení DPH musí podnikatelé podávat každé tři měsíce, jinak jim hrozí vysoké sankce. Babiš podnikatelům slíbil například zmodernizování a zjednodušení zákona o dani z příjmů. „Celkově chceme daně spíš snižovat,“ řekl.

K Trumpovi: Budu přítelem tří prezidentů. Kdo to má?

„Není vyloučeno, že se v budoucnu stanu přítelem tří prezidentů. Amerického, ruského a čínského. Kdo to má?“ vtipkoval na závěr Zeman.

Zeman: Budu přítelem tří prezidentů. Kdo to má?Video: Novinky

Prezident také naznačil, že americkou velvyslankyní v ČR by se mohla stát bývalá manželka budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa Ivana. „Nemohu vyloučit, že se paní Trumpová stane velvyslankyní Spojených států v Praze, jak o to už projevila zájem. Já tomu budu jen rád,“ řekl Zeman podnikatelům.

Trump podle něj měl dvě velká témata, díky kterým vyhrál volby: odpor proti ilegální imigraci a islámskému terorismu. „Říká to neučesanými větami bez politické korektnosti, kterou já považuji za politickou lež,“ řekl Zeman.

Andrej Babiš od Trumpa očekává, že vyřeší problém na Blízkém východě. „Čekám, že vyřeší Sýrii a Libyi, což Obama nezvládl,“ řekl. „Američané měli dost dynastií a zkorumpovaných systémů. Myslím, že pozitivně překvapí a že to bude dobré pro nás pro všechny,“ řekl Babiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám