Hlavní obsah

Kdo nahradí Krnáčovou? ANO má zatím čtyři adepty, poslední slovo bude mít Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Končící primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) by ve vedení města mohla nahradit její dosavadní náměstkyně Eva Kislingerová, radní Karel Grabein Procházka a Libor Hadrava nebo člen pražského zastupitelstva a poslanec za ANO Patrik Nacher. Všichni tvrdí, že chtějí především pokračovat v započaté práci. Svého kandidáta však může představit i šéf ANO Andrej Babiš.

Foto: koláž Novinky.cz

Zleva Patrik Nacher, Eva Kislingerová, Libor Hadrava a Karel Grabein Procházka

Článek

„Za moji gesci jsme udělali velký kus práce. Nestavějí se byty nebo infrastruktura, ale to není moje gesce. Na infrastruktuře integrovaného záchranného systému pracujeme a ta činnost je vidět,” řekl Novinkám kandidát a současný pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava.

Práci své kolegyně a současné primátorky Adriany Krnáčové hodnotit zatím nechtěl. „Ještě bych hodnocení nechal na závěr. Myslím, že to určitě udělá možná vedení,” doplnil Hadrava.

I podle dalšího zájemce o nejvyšší post v hlavním městě, poslance Patrika Nachera, hodnocení čtyř let hnutí ANO ve vedení města teprve přijde.

Kislingerová: Mám Prahu ráda

Ve své započaté práci by chtěli pokračovat i další dva kandidáti, radní pro kulturu Karel Grabein Procházka a náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

„Jako rodilého Pražana mě ke kandidatuře motivují zkušenosti s řízením města a fakt, že mám Prahu ráda,” vysvětlila Novinkám svou motivaci Kislingerová a dodala, že věří v úspěch, jinak by nekandidovala.

Podobně to vidí i radní Procházka, ačkoli si uvědomuje i kritiku, která se na vedení města snáší a která je podle něj mnohdy oprávněná. Problém však vidí v koaliční spolupráci.

„Není to neschopnost hnutí ANO, ale pokud se zavážete v koaličním dokumentu, že budete dodržovat nějaká pravidla, tak není vhodné je porušit,” uvedl Procházka.

Poslední slovo má Babiš

Ačkoli v pondělí skončila možnost přihlásit se do stranických primárek, počet kandidátů uzavřen stále není. Definitivní slovo v sestavování kandidátek bude mít podle stanov stranický výbor a předseda Babiš. Právě tak před čtyřmi roky na kandidátku dosadil Krnáčovou, Elišku Kaplický Fuchsovou nebo právě Nachera.

V rámci schvalování kandidátních listin je výbor oprávněn kandidátní listiny neschválit či do kandidátních listin zasáhnout, ve stejném rozsahu může do kandidátní listiny zasáhnout i předseda hnutí
stanovy hnutí ANO

Krajští zastupitelé by o novém lídrovi měli rozhodnout od 19. do 21. dubna a právě podpora vedení bude pro jednotlivé kandidáty klíčová. „Úspěch se dá odstartovat jedině v momentě, kdy lídr, a potažmo celá kandidátka, bude mít silnou podporu členů,” vysvětlil smysl hlasování Nacher.

I podle Procházky stranické primárky smysl mají, i když nejsou závazné. Je podle něj logické, že vedení ANO nebude před uzavřením primárek nikomu ze čtyř kandidátů oficiálně vyjadřovat podporu.

Jako o dalších kandidátech na pražského primátora se spekuluje o ministru zahraničí Martinu Stropnickém, ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který oznámil, že v příští vládě již být nechce, nebo o ministryni obrany Karle Šlechtové. Vedení ANO však ani jedno ze jmen nepotvrdilo.

Anketa

Koho byste viděli v čele Prahy nejraději?
Evu Kislingerovou
3,6 %
Karla Grabeina Procházku
0,9 %
Libora Hadravu
1,1 %
Patrika Nachera
16 %
Někoho úplně jiného
78,4 %
Celkem hlasovalo 1399 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám