Hlavní obsah

Kdo je nový ministr zdravotnictví Arenberger

Profesor Petr Arenberger byl jmenován v pořadí čtvrtým ministrem zdravotnictví od vypuknutí epidemie koronaviru v Česku loni v březnu. Dosud zastával funkci ředitele pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, ve které jako lékař působí přes třicet let.

Foto: Michal Šula / Mafra, Profimedia.cz

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger s premiérem Andrejem Babišem

Článek

Manažerské schopnosti nasbíral především ve vinohradské nemocnici coby přednosta dermatovenerologické kliniky, funkci zastával od roku 2001. O rok později také jako náměstek ředitele pro vědu a výzkum. Do čela nemocnice ho v říjnu 2019 jmenoval tehdejší ministr Adam Vojtěch.

Arenberger je jedním z nejuznávanějších českých i evropských dermatovenerologů, specializuje se především na lupénku a kožní nádory

Ve zdravotnictví začínal Arenberger v osmdesátých letech, kdy vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Jeho prvním působištěm byla Kožní klinika Fakultní nemocnice v Praze 2.

Foto: Michal Růžička / Mafra, Profimedia.cz

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger při očkování

Následně přešel na oddělení alergologie ve vinohradské nemocnici, od roku 1988 tam začal pracovat jako odborný asistent dermatovenerologické kliniky. Období převratu strávil na postdoktorském pobytu v Mnichově. Na dermatovenerologickou kliniku se v roce 1992 vrátil jako docent. Rok strávil na Stanfordově univerzitě v Kalifornii.

Kdo blokuje Sputnik, je zodpovědný za mrtvé, řekl Zeman Arenbergerovi při jmenování

Domácí

Arenberger je jedním z nejuznávanějších českých i evropských dermatovenerologů, specializuje se především na lupénku a kožní nádory. Na dermatovenerologické klinice založil Centrum zdravé vlasy. Stojí také za vznikem preventivní akce Stan proti melanomu.

Vedle toho je místopředsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, do roku 2019 také předsedal České dermatovenerologické společnosti.

Blatný skončil

Domácí

V roce 2001 získal Arenberger profesorský titul. Přednáší na vysoké škole, publikoval také několik vědeckých monografií a přes 300 odborných prací. V roce 2017 obdržel stříbrnou pamětní medaili Senátu. Za tentýž rok byl oceněn jako Lékař roku.

Od května 2018 je také členem rady Českého rozhlasu. Je ženatý s přední dermatoložkou Monikou Arenbergerovou, oba pracují ve vinohradské nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám