Hlavní obsah

Práce pro ministry i CEFC. Kdo je Jakub Kulhánek

– Praha

Jakub Kulhánek (37)patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Patřil také k nejbližším spolupracovníkům současného šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Adept na ministra zahraničí a současný náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek

Článek

Od poloviny července 2018 působil jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když předsedal Poslanecké sněmovně (listopad 2013 až říjen 2017).

Než nastoupil na ministerstvo vnitra, pracoval Kulhánek za Sobotkovy vlády na obdobné pozici na ministerstvech obrany a zahraničí. Nejprve byl od února do listopadu 2014 náměstkem Martina Stropnického (ANO), poté přešel do Černínského paláce, vedeného tehdy Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Je to slušný kluk, říká Babiš o Kulhánkovi

Domácí

V pozici náměstka pro řízení bezpečnostní a multilaterální sekce působil do května 2016, mimo jiné byl členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů, unesených tam v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda.

Spolupracoval s čínskou CEFC

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí. Experti oslovení Hospodářskými novinami to vnímali jako bezpečnostní riziko.

„V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU,” řekl k tomu Kulhánek. „Má bezpečnostní prověrku na přísně tajné. Postupuje tak, jak mu ukládá zákon. O všech svých aktivitách informuje Národní bezpečnostní úřad,” řekl pak HN Hamáček.

Prezident Zeman jmenoval Kulhánka ministrem zahraničí. Rusko vynechal

Domácí

Po jmenování náměstkem ministra vnitra Hamáček Kulhánka hájil. „Patří mezi mé nejbližší spolupracovníky. Bude mi pomáhat při řízení chodu úřadu. Mimo jiné chci také využít jeho specializace na zahraniční a bezpečnostní politiku při koordinaci spolupráce a aktivit v rámci EU," řekl také Jan Hamáček novinářům

Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově, získal magisterský titul na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu. Mezi roky 2008 a 2011 byl analytikem nevládní neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), od června 2013 do března 2015 byl členem správní rady AMO. Jako analytik se věnoval postsovětskému regionu, věnoval se například vztahu Ruska s NATO a EU nebo vztahům Moskvy k jednotlivým postsovětským státům.

V roce 2017 se podílel na přípravě návštěvy premiéra Sobotky v USA, připravoval návrhy k článku pro The Wall Street Journal nebo pro projevy ve Washingtonu.

Toto není snadná doba pro Česko, řekl nový ministr zahraničí Kulhánek

Domácí

Anketa

Pomůže podle vás ČSSD výměna ministra zahraničí k většímu úspěchu u voličů?
Ano
6,6 %
Ne
93,4 %
Celkem hlasovalo 5934 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám