Hlavní obsah

Kde oslavit výročí republiky? Připraveny jsou desítky akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky akcí v neděli připomenou 100 let od založení Československa. Kromě oficiálních akcí přístupných jen vybraným hostům, jako je udělování státních vyznamenání, je nachystaná i řada dalších, kde bude moci osobně přihlížet i širší veřejnost. Lidí mohou sledovat třeba vojenskou přehlídku v Praze, světelnou projekci na budově Národního divadla nebo ohňostroj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník T.G. Masaryka u Pražského hradu

Článek

Dopoledne se koná pieta na pražském Vítkově, jíž se účastní čeští ústavní činitelé společně s nejvyššími představiteli Slovenska.

Na Pražském hradě poté prezident Miloš Zeman jmenuje nové armádní či policejní generály. Vláda navrhla povýšit 12 mužů.

Jednou z hlavních oficiálních akcí k výročí vzniku republiky je velká přehlídka, které se kromě vojáků zúčastní i policisté, hasiči, záchranáři, celníci a strážníci. Po Evropské třídě bude pochodovat přes 2100 lidí a projede po ní 236 kusů techniky. Lidé uvidí techniku, kterou mají české ozbrojené složky a integrovaný záchranný systém k dispozici. S tím jsou spojená omezení v dopravě.

Na přehlídku bylo pozváno asi 1500 hostů, zúčastní se jí kromě Zemana, členů české vlády či slovenských představitelů i americký ministr obrany James Mattis. Odpoledne s ním pak bude jednat premiér Andrej Babiš (ANO).

Generálka na přehlídku k výročí republikyVideo: Novinky

V centru Prahy mohou lidé od podvečera sledovat videomapping na budovu Národního divadla, přichystán je i ohňostroj.

Oslavy tradičně ukončí předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Ve Vladislavském sále prezident ocení několik desítek osobností. Již předem avizoval, že in memoriam budou vyznamenání třeba někdejší československý premiér Antonín Švehla, zakladatel a první velitel protinacistické organizace Obrana národa generál Josef Bílý či trojice padlých vojáků z Afghánistánu.

Zeman opět na ceremoniál nepozval své odpůrce z řad politiků, rektorů či hejtmanů, což vyvolalo kritiku i od vedení Poslanecké sněmovny.

Řada akcí k výročí se odehrála už o víkendu. Lidé v Praze mohli sledovat třeba promítání na budovu Národního muzea či koncerty, v Ostravě zase historický průvod.

Záznam: Videomapping století: Svědek dějinVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám