Hlavní obsah

Kde byla TOP 09, když jsem bránil ve jmenování Bátory náměstkem, ptá se Nečas

Právo, Novinky, dan, map

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí vyzýval ke zklidnění emocí při třenici kolem úředníka Ladislava Bátory, přesto si rýpl do TOP 09, která si momentálně staví hlavu a odmítá chodit na jednání vlády. Koaličnímu partnerovi adresoval dotazy, proč nebojkotovali vládu, už když byl Bátora jmenován do vysoké funkce, a také jim připomněl, že se k němu nepřidali, když zabránil Bátorovu nástupu do funkce náměstka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

„Je s podivem, že zásadní úvahy o možném odchodu z vlády TOP 09 neuplatnila před mnoha týdny, kdy byl pan Bátora jmenován personálním ředitelem ministra školství Josefa Dobeše (VV). A TOP 09 mne také nepodpořila před několika měsíci, když jsem se postavil proti jmenování pana Bátory náměstkem ministra,“ uvedl v tiskové zprávě Nečas.

Připomněl, že i on sám má nadále výhrady k setrvání Bátory ve funkci personálního ředitele ministerstva školství, ale věc by se prý měla řešit v poklidu a neměla by narušit reformní kroky, které jsou podle Nečase o to důležitější, čím více se blíží další krize.

Přivítali bychom, kdyby situaci řešil místo vydávání tiskových prohlášení.
Miroslav Kalousek

Nicméně i jeho stranický kolega a člen vedení ODS Pavel Drobil přispěl se svojí troškou do mlýna, když nařkl TOP 09 z postranních úmyslů. „Na mě to celé již delší dobu dělá dojem, že TOP 09, respektive její první místopředseda Miroslav Kalousek, si ve skutečnosti přeje předčasné volby, respektive konec vlády s premiérem z ODS v čele,“ sdělil v pondělí Právu.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska ministři TOP 09 nehodlají měnit nic na svém předsevzetí nepřijít na zasedání vlády, pokud bude Bátora stále ředitelem personální sekce u ministra školství Dobeše. Na výtky premiéra kontroval ministr financí v podobném duchu.

„Souhlasím s panem premiérem, že situace by se neměla eskalovat, ale že by se měla vyřešit. Proto bychom přivítali, kdyby situaci řešil místo vydávání tiskových prohlášení,“ řekl Právu Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám