Hlavní obsah

Každý ministr má mít svého sira Humphreyho, vláda chce zavést státní tajemníky

Právo, Jan Rovenský
Praha

Čelit svému siru Humphreymu jako v seriálu Jistě, pane ministře bude možná od roku 2014 každý ministr. Vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM se totiž shodla, že za běžný chod resortu a za úředníky, kteří v něm pracují, bude odpovídat státní tajemník. A zbavit se ho nebude snadné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) naslouchá Karolíně Peake. Vedle ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Zmíněná úprava je průlomem, dosud totiž na ní v koalici nebyla politická shoda. Návrh je součástí zákona o státních úřednících, o kterém má ve středu jednat vláda a který chce koalice zařadit ke schválení ještě v červnu na mimořádné schůzi Sněmovny.

Koalice si od toho slibuje depolitizaci státní správy. Vyhoví tak i Evropské komisi, která hrozí, že pokud zákon nebude přijat, přitáhne finanční šrouby. Ohroženy by tak mohly být i stamiliardy korun z eurodotací. Proti návrhu má však značné výhrady opoziční ČSSD, bez jejíž podpory bude prosazení novely obtížné.

Jako v západní Evropě

Státní tajemník bude jmenován vždy na pět let – jeho působení ve funkci tedy bude přesahovat běžné čtyřleté sněmovní volební období. V resortu bude mít na starost personální otázky, takže nový ministr již nebude moci měnit úřednický aparát, jak se mu zlíbí.

Foto: Profimedia.cz

Britský herec Nigel Hawthorne v kultovních seriálech Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére ztvárnil postavu státního tajemníka, Sira Humphreyho Applebyho.

Podle ministra bez portfeje a šéfa Legislativní rady vlády Petra Mlsny by změna posunula Česko k západoevropské praxi. „Nejde o zvyšování benefitů, ale o to, že by státní správa měla být stabilní bez ohledu na změnu politické reprezentace. A k tomu funkce státního tajemníka bezpochyby přispěje,“ řekl Právu.

S nominací státního tajemníka přijde ministr, bude ji však podpisem muset posvětit ještě premiér. Odvolat nejvyššího úředníka v resortu bude možné jen pro závažné chyby či kvůli opakovanému negativnímu hodnocení. A opět bude k jeho odvolání třeba podpisu premiéra.

Mlsna tvrdí, že zákon o státních úřednících celkově zpřísňuje kritéria výběru úředníků.

ČSSD: Návrh je neopravitelný

„Zákon dále počítá se zavedením nových kritérií pro výkon funkce například ředitele odboru nebo vrchního ředitele, co se týče profesních zkušeností. Zavádí také vnitřní a vnější výběrová řízení na úřednická místa. Nebude také možné pracovat za smluvní plat, ale mzda se bude odvíjet od tabulek,“ doplnil Mlsna.

Sociální demokracie má výhrady, vládní návrh podle šéfa klubu ČSSD Jeronýma Tejce ve Sněmovně nepodpoří a strana je připravena ho vetovat i v Senátu. Vzhledem k nepevné vládní většině tak hrozí, že novela skončí pod stolem.

„Zákon, který vláda předkládá, je neopravitelný. Nezajišťuje oddělení politické a úřednické úrovně, nezavádí služební hodnocení úředníků, nezavádí soudní přezkum, kdy dochází ke střetům mezi nadřízenými a podřízenými, nezavádí vyšší odpovědnost úředníků za škodu ani průhledná výběrová řízení,“ řekl Právu Tejc.

Podle něj své výhrady ČSSD zapracovala do novely zákona o úřednících z roku 2002, který sice platí, ale jehož účinnost byla vždy oddalována.

„Změny chceme předložit jako komplexní pozměňovací návrh k vládnímu návrhu. Je kvalitnější, a pokud se nebude hlasovat podle toho, kdo zákon předkládá, tak musí získat podporu,“ podotkl Tejc.

„A co se týče zavedení státních tajemníků, tak to zavání snahou na jedné straně ustoupit kritice a na druhé straně zabetonovat na ministerstvech úředníky, kteří tam jsou dnes a jsou do značné míry politicky dosazení a ještě nekompetentní,“ uzavřel Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám