Hlavní obsah

Každý den jsem s pozitivními, vakcíně věřím, říká naočkovaný medik

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je studentem 2. ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a už několik měsíců pracuje s potencionálními koronavirovými pacienty. Když mu byla nabídnuta vakcína proti koronaviru, neváhal Oliver Mynář a nechal se naočkovat.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze proočkovala zdravotníky. Mezi nimi i medika Olivera MynářeVideo: Novinky

 
Článek

Mynář (shoda jména s hradním kancléřem je náhodná - pozn. red.) dostal dávku vakcíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). Šlo o látku od společnosti Pfizer, která se aplikuje dvakrát - další dávku dostane student za tři týdny.

Obavy z preparátu nemá. „Jsou tady hodně přísná opatření, takže tomu věřím, a myslím si, že je to řešení, aspoň krátkodobé, pro tuto krizi,“ řekl Novinkám.

Pětadvacetiletá Nikola je po dvou transplantacích plic. Vakcína je pro ni spása

Domácí

Protože se dostává do kontaktu s nakaženými, je za očkování rád. „Pracuji už od srpna v covid stanu, dělám tam stěry, takže jsem každý den s několika pozitivními. A taky v té největší krizi v listopadu a v říjnu jsem pracoval na geriatrii s pozitivními lidmi,“ vysvětlil,

Sám si nákazou také prošel - očkování proto doporučuje i ostatním lidem.

Foto: Novinky

V Česku se očkuje proti covidu-19 od neděle.

Očkování v Česku odstartovalo v neděli. Omezené množství vakcíny mezi prvními dostávají zdravotníci v první linii a senioři. Širší veřejnost by měla mít možnost nechat se očkovat na jaře.

Chlíbek: V létě se můžeme vracet k normálu

Domácí

V nemocnicích jsou očkováni hlavně zdravotníci na covidových odděleních, JIP, ARO, urgentních příjmech nebo například infekčních odděleních. Následně jsou očkování zdravotníci ve věku od 65 let a pak i ostatní zaměstnanci.

VFN zřídila v rámci centralizovaného očkování očkovací centrum v prostorách Fakultní polikliniky na Karlově náměstí.

„Připravili jsme skladovací prostory a lékárnu, a v současnosti máme k dispozici několik mrazáků do minus osmdesáti stupňů Celsia,” uvedl ředitel VFN David Feltl. Vakcínu od Pfizeru je totiž nutné skladovat při teplotě minus 70 stupňů Celsia.

Do Česka dorazilo dalších 19 500 dávek vakcíny

Koronavirus

„Umístěné jsou na oddělení hromadně vyráběných léčivých přípravků v dětském areálu Karlov. Vyřešili jsme i převoz vzorků, organizaci pacientů a máme připravené prostory, kde budeme očkovat,“ poznamenal Feltl, který se nechal naočkovat mezi prvními.

„Důvod je pro mě jasný, vyslat signál směrem k veřejnosti, že není proč se bát. Očkování nám pomůže vrátit se k běžnému tempu života, jak jsme byli zvyklí,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám