Hlavní obsah

Každou domácnost navštíví sčítací komisař

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá domácnost najde ve své poštovní schránce v době od 26. února do 6. března letáček se základními informacemi o sčítání lidu, domů a bytů a lísteček s informací o kontaktních osobách a místech.

Foto: ČSÚ, Novinky

Vzor formuláře pro sčítání lidu

Článek

Bude v nich uvedeno jméno sčítacího komisaře, který do konkrétní rodiny přinese sčítací formuláře, číslo jeho průkazu a termín, kdy formuláře přijde předat. Většinou se bude jednat o dobu v podvečer pracovního dne nebo o víkendu, kdy je šance, že rodina bude doma.

Pokud vás sčítací komisař nezastihne v dobu, kterou uvede na lístku doma, vhodí do vaší schránky druhý lístek – „Oznámení o termínu doručení sčítacích formulářů“, opět uvede své jméno, číslo průkazu a termín, kdy se dostaví podruhé.

Je možné, že ani druhý termín vám nebude vyhovovat. Pak je možné zavolat na bezplatnou linku a domluvit si jiný termín. Pokud ani tehdy nebudete doma, komisař vám hodí do schránky lístek s adresou poštovního úřadu, kde si budete moci formuláře vyzvednout. Jméno komisaře si bude možné ověřit v příslušné obci, městské části na úřední desce.

Předání formulářů

V době uvedené na letáčku (nebo v individuálně dohodnutém čase) se v termínu od 7. do 25. března dostaví do bytu sčítací komisař. Po prokázání průkazkou a občanským průkazem předá dotazníky pro všechny osoby v domácnosti včetně eventuálního podnájemníka, který v bytě rovněž žije, byť je hlášen jen přechodně. Převzít formuláře pro ostatní členy domácnosti může jeden z jejích členů starší 15 let. Nemusí být tedy shromážděna celá rodina.

Pro cizince návod v cizím jazyce

Vysvětlivky, jak vyplňovat archy pro cizince, kteří v rozhodný okamžik budou v ČR, budou k dispozici v osmi jazycích – angličtině, němčině, ruštině, romštině, vietnamštině, francouzštině, ukrajinštině a polštině. Archy je ale třeba vyplňovat česky.

Komisař při předávání nevstupuje do bytu – pouze pokud ho pozvete dál. Vyžádá si od osoby, která formuláře převzala, aby mu potvrdila, že formuláře předal. Zároveň předá vysvětlivky a podle přání poskytne další informace či zodpoví dotazy.

Komisař přinese tři formuláře

Komisař předá buď jeden, nebo dva, nebo tři formuláře. Zelený sčítací list osoby je určen pro každého člověka v domácnosti. Žlutý bytový list dostane a vyplní domácnost jako jeden celek. Oranžový sčítací list dostanou jen majitelé nebo správci domů.

Osobně nebo internetem

Při předání formulářů se komisař zeptá, jakou formou budete chtít vyplněné listy odevzdat. Máte tři možnosti. Listy můžete vyplnit na internetu a následně je odeslat jeho prostřednictvím. Tedy komisař již nemusí k vám chodit.

Dohodnete se, kdy se v období od 26. března do 14. dubna komisař pro vyplněné listy u vás zastaví. Vyplněné formuláře můžete odevzdat v obálce (bezplatně) do P. O. Box ČSÚ na poště. Obálku a adresu nejbližší pošty vám předá rovněž komisař.

Pokud se s komisařem dohodnete na osobním termínu předání a následně z různých důvodů nebudete moci být doma, můžete zavolat na bezplatnou linku a domluvit si jiný čas. Pokud byste ani poté nebyli doma, vhodí komisař do schránky lístek, kde je možné formuláře odevzdat. Všechny formuláře musí být odevzdány nejpozději do 14. dubna 2011.

Jaké údaje uvádět

Sčítací arch je třeba vyplnit nejlépe černou kuličkovou tužkou, podle skutečného stavu a počtu osob, které se v bytě nacházejí k půlnoci mezi 25. a 26. březnem 2011. Vlastní arch tedy bude mít i miminko (formulář vyplní některý z rodičů), které se narodí dvě hodiny před půlnocí z 25. na 26. března.

Sčítání podléhá každá fyzická osoba, která má v rozhodný okamžik trvalý pobyt nebo povolený přechodný pobyt na území České republiky, tedy včetně dětí, dále každá další fyzická osoba, která je na území České republiky v rozhodný okamžik přítomna a nemá zde trvalý nebo povolený přechodný pobyt. Sčítá se každý dům, i neobydlený, každý byt, i neobydlený.

Účast obyvatel na sčítání je dána zákonem. Porušení této povinnosti lze postihnout jako přestupek s pokutou do 10 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám