Hlavní obsah

Každé čtyřicáté dítě narozené v Česku nemá české občanství

– Praha

Každé čtyřicáté dítě, které se v České republice za posledních deset let narodilo, nemělo české občanství. Od roku 2004 se tak u nás narodilo 28 550 cizinců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podíl cizinců a cizinek na počtu narozených každoročně stoupá. Zatímco před deseti lety tvořili potomci cizinců 1,4 procenta novorozenců, loni už to byla více než tři procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Narozené dítě získá české občanství podle webu ministerstva vnitra tehdy, pokud je jeden z jeho rodičů Čech. Pokud jsou matka i otec cizinci, musejí do 60 dnů od narození pro potomka požádat úřady o vízum či povolení k pobytu. Dítě ho pak dostane na takovou dobu, na jakou ho mají jeho zákonní zástupci.

Od roku 2004 do loňska se v Česku narodilo téměř 1,21 miliónu dětí. Cizinci z nich tvořili v průměru 2,4 procenta. V jednotlivých letech ale podíl postupně rostl. Od roku 1995 se zvedl z 0,7 na 3,2 procenta.

Nejvíc Vietnamců

Nejvíc dětí se rodí vietnamským rodičům. Loni v Česku přišlo na svět 996 Vietnamců a Vietnamek. Od roku 2004 se narodilo na 9000 vietnamských dětí. Byla to tak bezmála třetina všech narozených cizinců za posledních deset let. Ukrajinské občanství mělo minulý rok 846 narozených, ruské 202, slovenské 530 a čínské 60.

Podle analýzy výsledků sčítání lidu cizinky v Česku víc dětí než české matky za svůj život na svět nepřivádějí. Data ale ukázala, že mívají děti dřív než Češky. Po dvacítce začaly mít potomky především vietnamské a ukrajinské ženy, po pětadvacítce si pořizovaly druhé dítě. Češky mívají prvního potomka v průměru ve 28 letech.

Povolení k pobytu mělo podle ČSÚ v Česku loni 449 367 cizinců a cizinek. Děti do 14 let tvořily desetinu z nich. Podle analýzy dat ze sčítání chlapci a dívky do 14 let představovali 16 procent Vietnamců a 13 procent Rusů v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám