Hlavní obsah

Kauzu H-System zastavenou amnestií chce žalobce znovu otevřít

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké kauzy H-Systemu nebo Progres Investu, v nichž měli lidé přijít o stovky miliónů korun a které zastavila novoroční prezidentská amnestie Václava Klause, se možná znovu otevřou. Po amnestii totiž nesložil ruce do klína nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V sedmi případech včetně dvou výše zmíněných, které soudy na základě amnestie ukončily, se obrátil na Nejvyšší soud (NS) s tím, aby rozhodnutí nižších soudů zvrátil.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

A NS mu dal v prvních dvou kauzách za pravdu, když nařídil, aby se soudy znovu zabývaly případy Martina Čihuly a Milana Šenfelda. Oba nejsou žádnými velkými rybami, NS by ale mohl analogicky rozhodnout i v případě zbývajících pěti kauz.

Informaci o tom, že oba muži se nemohou nadále těšit z prezidentské amnestie, Právu potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. „Zatím nelze říci nic bližšího k odůvodnění, proč takto soud rozhodl, protože toto je třeba nejprve doručit zúčastněným stranám,“ konstatoval Knötig.

Milan Šenfeld byl podle vyšetřovatelů členem gangu z Ostravska, který kupoval na leasing luxusní vozy, pak fingoval jejich krádeže a auta prodával za hranicemi. Šenfeld před spravedlností na začátku devadesátých let uprchl a 12 let žil v USA.

Martin Čihula byl podezřelý z daňových úniků, kvůli kterým měl stát obrat o více než dvacet miliónů. Proces trval déle než osm let, amnestie ho zastavila.

„Úkolem státního zastupitelství není bojkotovat amnestii, protože ta je závazná, ale zajistit, aby se vztahovala na ty případy, na které se vztahovat má,“ vysvětlil už dříve podání sedmi dovolání Zeman.

Otevřít se mohou i další případy

Na rozhodnutí NS teď mohou čekat nejen ti, kteří své peníze utopili ve společnosti Progres Invest, která měla 36 000 lidí obrat o půl miliardy korun, ale také manažer firmy Pavel Dvořák.

Před soudem by mohli stanout i jeho kolegové z H-Systému Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma. Vyšetřovatelé dříve uvedli, že případy s tisíci poškozenými nešlo do osmi let ukončit.

Na rozhodnutí čekají ještě kauzy Jiřího Štěpánka, souzeného za podvod, ten uprchl do Karibiku, Martina Bajgera, souzeného za loupež a uprchlého do Irska, a Martina Gutha, stíhaného za podvod, kde se vyšetřování vleklo více než osm let.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunelář H-Systemu chce na svobodu

Hlavní postava miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených v rámci projektu H-System Petr Smetka (54) opět žádá o podmíněné propuštění z vězení....

Výběr článků

Načítám