Hlavní obsah

Kauzu Čapí hnízdo může rychle ukončit prezident. Ale na žádost Babiše neukončí

Praha
Aktualizováno

Obnovené trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) může být teoreticky brzy zase zastaveno. Prezident Miloš Zeman už dříve oznámil, že by v případě, který nyní nastal, mohl rozhodnout o takzvané abolici. Hrad avizoval, že by se k tomu mohl prezident vyjádřit ve čtvrtek. Babiš však o to podle svých slov nyní nestojí a prezident mu v tom vyjde vstříc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a Andrej Babiš v Čapím hnízdě 28. dubna 2016.

Článek

„Mluvil jsem s panem prezidentem a žádal jsem ho, aby žádnou abolici nepodal, že se to má došetřit, a on souhlasil, že nevidí důvod,“ sdělil Babiš ve středu odpoledne Právu.

Abolice by znamenala konec trestního stíhání. Hrad už dříve během dne avizoval, že by se Zeman mohl vyjádřit ve čtvrtek ve svém pravidelném televizním vystoupení.

Zeman: Bude-li to nutné, udělím Babišovi abolici

Domácí

V témže pořadu Zeman v září uvedl, že by v případě obnovení trestního stíhání abolici udělil.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má Ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomuto kroku sáhl,“ prohlásil tehdy Zeman.

Premiér se ale následně nechal slyšet, že by udělenou abolici nepřijal. „Jasně jsem řekl, že bych abolici nepřijal,“ uvedl tehdy a zdůraznil, že abolici odmítl již v minulosti.

Babiš: Abolici bych nepřijal

Domácí

Totéž znovu uvedl ve středu po obnovení stíhání.

Trestní stíhání premiéra kvůli údajnému dotačnímu podvodu, které bylo zahájeno v roce 2017, bylo zastaveno letos v září. Opětovně ho zahájil ve středu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něho byly v rozhodnutí o zastavení trestního stíhání jak právní, tak skutkové nedostatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám