Hlavní obsah

Karlovy Vary povede koalice ANO, Karlovaráků a ODS

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Ve volbách vítězné hnutí ANO, druhé hnutí Karlovaráci a ODS podepsaly v pondělí dopoledne v Národním domě v Karlových Varech koaliční smlouvu. Primátorkou města se podle ní stane lídryně kandidátky hnutí ANO Andrea Pfeffer Ferklová, která bude mít mimo jiné na starosti ekonomiku a cestovní ruch. Ferklová je generální ředitelkou hotelu Pupp, funkci na konci října opustí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Karlových Varech

Článek

Mezi hlavními úkoly ve vedení města jmenovala Ferklová mimo jiné revize návrhu městského rozpočtu na příští rok a obnovu krematoria. Programové prohlášení nové rady města by mělo být hotové do sta dnů. Ustavující zastupitelstvo by se mohlo uskutečnit, pokud se nikdo proti výsledkům voleb neodvolá, do konce října.

Rada města zeštíhlí z dosavadních jedenácti na devět členů, přičemž babišovci budou držet pět, Karlovaráci tři a ODS jedno křeslo. Aby nemohlo dojít k přehlasování proti vůli koaličního partnera, obsahuje koaliční smlouva ustanovení o vyvolání smírčích řízení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Karlových Varech

Správu majetku města má převzít druhá z kandidátky Karlovaráků Hana Zemanová, která již tuto funkci v minulosti zastávala. Stát se má první náměstkyní primátorky a na starosti má mít kromě majetku například i školství, Kancelář architektury města nebo Alžbětiny lázně. Dalším náměstkem se má stát druhý z kandidátky ANO Tomáš Trtek, který by měl mít ve své gesci strategie a dotace, ale také sociální věci či Karlovarskou teplárenskou a KV Arénu.

Třetím náměstkem má být lídr ODS Petr Bursík, jenž má mít pod sebou rozvoj a investice, technický odbor a také bude mít pod sebou příspěvkové organizace pro správu kolonád a parků.

Komunisté a Piráti v opozici

Další dva radní mají mít placené funkce. Uvolněným radním pro oblast dopravy a životního prostředí bude Martin Dušek (ANO) a pro kulturu lídr Karlovaráků Josef März. Dalšími členy rady mají být Hana Žáková, Lubomír Kovář a Pavel Bouška.

ANO získalo ve volbách dvanáct z 35 celkových křesel. Karlovaráci osm a ODS tři. V součtu tedy drží pohodlnou většinu 23 mandátů. V opozici skončila Karlovarská občanská alternativa dosavadního primátora Petra Kulhánka s pěti mandáty, stejně tak Česká pirátská strana a komunisté se dvěma zastupiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám