Hlavní obsah

Kandidátku zelených do eurovoleb povede náměstek Jan Dusík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kandidátku Strany zelených (SZ) do voleb do Evropského parlamentu povede náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. Zvolila ho v sobotu republiková rada strany, sdělila bývalá první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Jan Dusík (vpravo)

Článek

Z druhého místa bude o křeslo v europarlamentu usilovat poslankyně Kateřina Jacques, ze třetího pak šéf poslaneckého klubu SZ Přemysl Rabas. První čtveřici kandidátů do eurovoleb doplnila socioložka Jiřina Šiklová.

Na páté pozici se umístil europoslanec Milan Horáček, oznámil předseda zelených Martin Bursík. První dvě místa vysvětlil tím, že Kateřina Jacques se rozhodla nekandidovat a první místo tak přenechala Dusíkovi.

"Protože on reprezentuje téma, které je nejvýraznějším tématem naší evropské kampaně, to je širší téma klimatu, životní prostředí a vytváření zelených pracovních míst v reakci na dopady finanční a hospodářské krize," řekl Bursík.

Pokud by byli Jacques a Rabas zvoleni do Evropského parlamentu, museli by opustit Poslaneckou sněmovnu. Za Rabase by měla nastoupit bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Bursík se nedomnívá, že by se tím změnilo něco na postojích poslaneckého klubu zelených, naopak ujistil, že by dál zůstal součástí vládní koalice.

Neuspěšní kandidátku uznali

Na prvních pěti místech kandidátky se podle Kuchtové neumístil nikdo z členů strany, kteří podepsali letošní tvz. Demokratickou výzvu. Neumístil se tak zahraniční odborník zelených Jiří Čáslavka, nedostal se na ni ani Petr Šlegr, který se ucházel o šesté, ani Petr Šlegr, který se ucházel o šesté až 13. místo. Předsedkyně stranické frakce Kuchtová pak novinářům řekla, že je tento neúspěch mrzí, ale výslednou kandidátku zelených nehodlají nijak bojkotovat.

Členové frakce se v pátek sešli s prvním místopředsedou zelených Ondřejem Liškou a Bursíkem. Od nich obdrželi nabídku, aby frakci zrušili, pokud budou chtít být na kandidátce na předních místech. "Toto jsme odmítli a výsledek jste viděli nahoře," vysvětlil druhý předseda Demokratické výzvy Jiří Čáslavka.

Zelení byli dodnes poslední parlamentní stranou, která ještě neměla vybrané své zástupce do klání o křesla v Evropském parlamentu. Do voleb, ve kterých půjde o obsazení 22 českých mandátů v EP, zbývají zhruba tři měsíce.

Při podzimních volbách do krajů zelení stejně jako ostatní koaliční strany pohořeli. Kdyby šlo o sněmovní volby, své postavení by zelení s výsledkem 3,15 procenta neobhájili.

Reklama

Výběr článků

Načítám