Hlavní obsah

Šéfkou Sněmovny bude Pekarová Adamová, ANO má mít dva místopředsedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslaneckou sněmovnu povede v nadcházejícím funkčním období s největší pravděpodobností šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Shodli se na tom zástupci koalice SPOLU a PirSTAN. Koalice pak chtějí nabídnout hnutí ANO jako nejpočetnější partaji ve Sněmovně dva místopředsednické posty. SPD by ve vedení Sněmovny neměla mít žádné křeslo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Článek

„Kandidátkou na pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny bude předsedkyně TOP 09 paní Markéta Pekarová Adamová. Vybrali jsme ji proto, že to je výborná a důstojná reprezentantka. Má zkušenosti z Poslanecké sněmovny,” zdůvodnil návrh lídr koalice SPOLU a budoucí premiér Petr Fiala (ODS).

Na nominaci se koalice SPOLU a Pirátů a Starostů dohodly na úterním jednáním.

„Bude jakýmsi symbolem změny ve vedení Sněmovny. Po těch zaškobrtnutích současného předsedy by si to tato funkce zasloužila,” doplnil předseda Starostů Vít Rakušan.

„Chtěla bych poděkovat za důvěru. Jsem připravena na vše, co tato funkce obnáší,” řekla Pekarová Adamová.

Pokud by skutečně usedla v čele Sněmovny a byl by aktivován článek 66 ústavy, kterým by byl prezident Miloš Zeman zbaven svých pravomocí, tak by to byla právě ona, do jejíž rukou by skládal demisi dosluhující vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

SPD bez křesla ve vedení 

Koalice se také dohodly na tom, že každá z budoucích vládních stran by měla mít jedno křeslo ve vedení Sněmovny.

„Nabídneme dvě křesla místopředsedů hnutí ANO jako nejpočetnějšímu klubu ve Sněmovně,” dodal Fiala s tím, že koalice chtějí respektovat poměrné zastoupení.

ANO v úterý jména do vedení dolní komory nevybralo. Za Piráty by měla být místopředsedkyní Olga Richterová, oznámil předseda strany Ivan Bartoš.

Situace je vážná. Jsme připraveni aktivovat článek 66, shodli se předsedové stran

Domácí

Celkem by tak nová Sněmovna měla šest postů místopředsedů. S křeslem pro SPD se nepočítá. „Pokud budeme respektovat zásady poměrného zastoupení vedení Poslanecké sněmovny a pokud bude mít hnutí ANO dva místopředsedy, tak to místo pro SPD nevychází,” vysvětlil Fiala.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové zatím nabídku koalice neprobraly s hnutím ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám