Hlavní obsah

Kandidátem na premiéra a volebním lídrem je Sobotka, stvrdila ČSSD

Právo, jov

Nejvyšší orgán sociální demokracie mezi sjezdy, ústřední výkonný výbor, v sobotu stvrdil, že celostátním volebním lídrem a kandidátem na post premiéra je stranický šéf Bohuslav Sobotka. Jde o významný signál vůči prezidentu Miloši Zemanovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Podle informací Novinek získal Sobotka 86 hlasů členů ÚVV, potřeboval jich získat nejméně 76. Původně mělo být hlasování veřejné, nakonec se ale konalo tajné. Sobotku už v tomto směru před časem podpořilo stranické předsednictvo. Potvrzení, že je kandidátem na premiéra, je pro Sobotku důležité pro souboj s prezidentem.

Zeman totiž naznačil, že po volbách by měla vítězná strana navrhnout na post předsedy vlády zástupce, který získal největší podporu u voličů. Sobotka, který je lídr kandidátky na jižní Moravě, má za sebou v závěsu druhého muže strany Michala Haška. Může se opakovat situace ve volbách v roce 2010, kdy Hašek díky preferenčním hlasům voličů Sobotku přeskočil.

Sobotka se v sobotu jistil i na této frontě. V projevu na ÚVV vyslal Haškovi jasné varování. Mluvil o tom, že jednota není „nemístné soutěžení uvnitř kandidátek“. Především však svým oponentům pohrozil tvrdým kalibrem, že kdo bude narušovat jednotu strany, nemusí usednout v budoucí vládě. ČSSD v sobotu také schválila čtrnáct kandidátních listin pro předčasné volby do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám