Hlavní obsah

Kandidát ČSSD vsadil v Mostě na protiromskou kartu

Právo, Šárka Tonarová
Most

"Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!" hlásá z obrovského billboardu jeden z kandidátů na mosteckého primátora, sociální demokrat Karel Novotný. Vsadil na potlačovanou zlobu lidí, kteří považují sociálně slabé za parazity systému a mají pocit, že na ně doplácí.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Karel Novotný (ČSSD) zahrál v kampani na strunu nacionalismu s temnými podtóny.

Článek

Na Mostecku s dlouhodobě nejvyšší mírou nezaměstnanosti v zemi je prostoru pro střety víc než dost. Na rétoriku, s níž se pokoušely oslovit potenciální voliče i strany z extrémní pravice, okamžitě zareagovaly romské organizace.

Například na serveru romea.cz pak upozornil František Kostlán, že Most není jediným městem, kde někteří politici využívají sociálního napětí pro předvolební kampaň.ČSSD v Praze 5 přišla s předvolebním heslem Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami, uvedl jako příklad Kostlán. "Problémem je, že takový populismus pěstují všechny demokratické strany, bez rozdílu. Politici tím zadělávají na obrovský průšvih, posun k extremizaci společnosti vede vždy ke zvýšení násilí," tvrdí Kostlán.

Na Mostecku na romskou notu slyší spousta lidí. S menšinou spojují vysokou zločinnost, zejména drobné krádeže a loupeže a neochotu pracovat.

Protiromská karta funguje, vytáhl ji ale jen Novotný

Billboard Novotného však v dotázaných Mostečanech emoce nevyvolal. Většina z dotázaných si ho v záplavě dalších "předvolebních oznámení“ vesměs nevšimla.

"Já to nečtu, nezajímá mě to,“ shrnula názory lidí míjejících kontroverzní velkoplošný plakát Martina Dvořáčková z Mostu.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Místní sdružení sází na komunální problematiku.

Střed severočeského města je billboardy zaplavený. Vyžehlené obličeje většiny kandidátů však s nadějí hledí vstříc lepší budoucnosti, slibují nebo přemlouvají.

"Svěřili jste mi své zdraví, svěřte mi svůj hlas,“ naléhá na voliče kandidát TOP 09 lékař Saša Štenbera. Jen o pár metrů dál pálí po kolemjdoucích kandidát na senátora za ČSSD Zdeněk Brabec ještě větší ráží: "Mé srdce patří Mostecku“.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Bilboard kandidáta TOP 09.

Sdružení Mostečané Mostu pak slibuje zachování MHD pro děti a seniory zdarma nebo bezplatný svoz odpadů. Kandidát ODS, ředitel divadla Václav Hoffman naznačuje zvýšení platů nebo snížení dávek pod heslem: "Práce se musí vyplácet“.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Karel Novotný (ČSSD) zahrál v kampani na strunu nacionalismu s temnými podtóny.

Na hraně se pohybuje jen Novotný. Obsah svého billboardu však označil za nadsázku.

Stejně vysvětloval před dvěma lety svou kampaň tehdejší hejtman Jiří Šulc (ODS), který nechal v Mostě a Litvínově postavit billboardy s textem "Makejte gádžové, ať se máme líp“. Po několika týdnech obsah zmírnil. Doplnil text heslem "Stop zneužívání sociálních dávek, Pro peníze do práce, Pro pomoc na úřad“.

Extremisté podobnou kampaň ocení

"Kampaň není rasistická, směřuje proti lidem, kteří zneužívají sociální dávky, ne proti nějakému etniku," tvrdil tehdy. Provokativní sdělení s romským označením "bílých" údajně opsal z nájemního domu v problémové litvínovské čtvrti Janov. A bez komentáře ho prý vyvěsil úmyslně. "Chtěl jsem vědět, co si lidé myslí," řekl Právu.

Volba jazyka Šulcova poselství přišla tehdy vhod nacionalistické Dělnické straně. Ve svém tiskovém prohlášení uvedla, že vítá rozhodnutí hejtmana upozornit na problém s nepřizpůsobivými "cikány" v Janově. Romské osobnosti reagovaly odmítavě.

Například hudebník Vojtěch Lavička tehdy odsoudil Šulcovo tvrzení o vypůjčeném textu. "Princip jeho logiky je asi takovýto: Pokud budu na ulici hajlovat, nemůžete mě přece volat k zodpovědnosti, neboť já jsem hajlování nevymyslel. Chtěl jsem pouze vyvolat celospolečenskou diskusi na téma, zda klasické potřesení rukou je v 21. století dostatečným pozdravem," uvedl. Šulc o několik týdnů později neobhájil post hejtmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám