Hlavní obsah

Kancléř Mynář v Pekingu: Schůzka s čínským vicepremiérem na důkaz hlubokého přátelství

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář navštívil Čínu a setkal se z jedním z tamních vicepremiérů Chu Čchun-chuem. Tisková agentura Nová Čína setkání prezentovala jako důkaz „hlubokého přátelství české vlády a lidu”, neboť Mynář do země přicestoval v době epidemie koronaviru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Chu Čchun-chu je čínským vicepremiérem zodpovědným za zemědělství, vodohospodářství, obchod a cestovní ruch. Čína je podle něj ochotná společně realizovat to, na čem se čínský prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman v minulosti dohodli, tedy prohloubit spolupráci v obchodu a investicích a podpořit rozvoj česko-čínských vztahů.

Mynář podle agentury Nová Čína vyjádřil v zastoupení prezidenta Zemana solidaritu s Čínou a ocenil „silná opatření“, která Peking přijal, aby zastavil epidemii nového typu koronaviru.

Stálý pokrok ve vzájemné spolupráci

Vicepremiérovi podle čínské tiskové agentury Mynář také řekl, že Česko je připraveno poskytnout Číně pomoc a posílit vzájemnou komunikaci za účelem „stálého pokroku ve vzájemné spolupráci“.

Ať Zeman vysvětlí, jak se postavil k výhrůžnému dopisu Číňanů, žádá šéf Senátu

Domácí

Ve vztazích mezi Čínou a Českem v poslední době panuje napětí. Podle prezidenta Zemana i ministra zahraničí Tomáše Petříčka Čína nenaplnila ekonomická očekávání České republiky. Zeman v minulosti prohlásil, že kvůli nesplněným slibům z čínské strany nepojede na dubnový summit Číny se středoevropskými a východoevropskými zeměmi.

Mynář později řekl, že pokud by čínští zástupci byli ochotni na summitu uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty, Zeman by mohl ještě svou účast zvážit. Zdrojem napětí jsou i vztahy Prahy s Čínou kvůli sesterským smlouvám s Pekingem, Šanghají a tchajwanskou metropolí Tchaj-pej.

Zeman vzkazuje do Číny: Investujte a možná k vám nakonec pojedu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám